Društvo za informatiku Srbije poslalo je predlog  gospodinu Vučiću, za osnivanje Ministarstva za informaciono društvo.

 

Skenirani dopis možete preuzeti ovde >>>

 

vucic_sastav

 

OBRAZOVANJE NOVE VLADE I NADLEŽNOSTI
U OBLASTI INFORMACIONOG DRUŠTVA

Neposredno pred izbor nove Vlade Republike Srbije i usvajanje novog Zakona o organizaciji državnih organa, želimo da Vam predložimo i ukažemo da nova Vlada treba da obezbedi da se efikasno i kompetentno obavljaju poslovi iz oblasti informacionog društva.

Za dalje uspešnije korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija važan je način i oblik organizovanja rada nove Vlade u ovoj oblasti. Nadležnosti za razvoj informacionog društva u dosadašnjoj Vladi su bile objedinjene sa poslovima spoljne i unutrašnje trgovine i turizma. Poslovi razvoja eUprave su se obavljali u okviru poslova državne uprave i lokalne samouprave. Ostvareni su neki uspesi, ali postojeća organizacija po mišljenju stručne javnosti nije adekvatna za efikasniji rad u ovoj oblasti. Takođe, i u izveštaju za pregovore za ulazak u Evropsku uniju je ukazano da imamo neadekvatan administrativni kapacitet za obavljanje poslova u oblasti informacionog društva.

Dosadašnje organizovanje Vlade za nadležnosti u oblasti informacionog društva uticalo je na slabiju koordinaciju aktivnosti, sporo sprovođenje usvojenih strategija i propisa i nedovoljnu podršku države za razvoj ove oblasti.

Predlažemo da nova Vlada obezbedi uslove za efikasna, kompetentan, koordiniran i dobro organizovan rad na razvoju informacionog društva u Srbiji.

Optimalno bi bilo da se obrazuje Ministarstvo za informaciono društvo koje bi obuhvatilo poslove u oblasti: praćenja stanja u razvoju informacionog društva, predlaganja i primene propisa, razvoja primene informatike i elektronskih komunikacija, razvoja eUprave i koordinacije svih aktivnosti državnih organa u blasti razvoja informacionog društva.

Dobro koncipiran i organizovan rad Vlade i državnih organa u oblati informacionog društva, može da bude važan činilac u smanjivanju efekata krize, podsticanju razvoja i stvaranju uslova za ulazak u Evropsku uniju.