Саопштење за јавност
Против продаје „Телекома Србија“

Београд, 12  март 2015.

Друштво за информатику Србије (ДИС) окупља стручњаке из области информационих и комуникационих технологија и кроз своје активности прати и стање у домаћем телекомуникационом систему.

Друштво за информатику Србије сматра да је продаја „Телекома Србија“ противно интересима Републике Србије и њених грађана и да Влада Србије треба да преиспита своју одлуку.
„Телеком Србија“ за државу Србију и домаћи телекомуникациони систем има витални значај и не треба га продавати јер ће држава и грађани Србије имати више користи уколико се не прода.

Аргументи иза којих стојимо су:

  • „Телеком Србија“ је профитабилна компанија и њен профит треба да остане у Србији.
  • Треба сачувати Телекомову телекомуникациону инфраструктуру која је грађена и развијана деценијама у државном власништву јер је она ресурс од виталне важности за целу земљу и то пре свега са становишта безбедности, привредног развоја и сигурности укупног комуникационог система.
  • „Телеком Србија“ као национална компанија има велики значај за развој домаће производње телекомуникационе опреме и развој сервиса који су свим грађанима доступни по приступачним ценама.
  • Продајом Телекома неминовно следи отпуштање радника и додатни удар на пензиони и социјални систем земље (примере за то имамо у непосредном суседству).
  • Негативно искуство из продаје Црногорског Телекома и Хрватског Телекома, а мало раније и Мађарског, казују да је целокупан развој њихових Телекома измештен ван земље, да је целокупно одржавање предато страним компанијама, а да су од свих запослених у Телеком-има остали само продавци. Овако нешто ће имати несагледиве последице на укупну привреду земље која се до сада у ланцу производње и пружања услуга ослањала на „Телеком Србија“, а државна каса се из тога намиривала.
  • Продајом Телекома неминовно води до смањења прилива у државну касу, како због смањења броја запослених у Телекому, тако и због смањења укупног прихода оних фирми које су привређивале производећи за Телеком или пружајући услуге Телекома.

Уколико држава изричито жели да прода Телеком, онда се штетни ефекти од продаје „Телекома Србија“ могу да  умање, уколико би се компанија пре продаје поделила на два дела и то на компанију која би обухватила инфраструктуру и која се не би продавала и компанију коју чине послови оператора и сервиса.

Друштво за информатику Србије, спремно је да  надлежним државним органима пружи детаљнија образложења својих ставова поводом евентуалне продаје „Телекома Србија“.

Управни одбор
Друштва за информатику Србије