Друштво за информатику Србије и Универзитет Сингидунум су 17. маја 2023. године, у Новом Саду на Универзитету Сингидунум, одржали ИТ трибину Дигитализација пословања, резултати и изазови.

Трибину је отворила проф др. Зора Коњовић, директор центра Нови Сад, Универзитета Сингидунум а уводно излагање је одржао др Милан Парошки, који је био и модератор трибине.
На теме:
• Стање у ИТ после COVID-а
• Наставак дигитализације пословања
• Примена нових технологија у пословању : cloud, blockchain, AI, 5G…
• Какве су процене у вези даљег статуса ИТ-а у Србији у свету…

Свој коментар су дали: Милан Шолаја, директор Војвођанског ИТ кластера, Ивана Ружичић, директор компаније Смарт из Новог Сада, Драган Крстоношић, директор компаније TotalObserver из Новог Сада, Александар Степанчев, директор CISCO Србија, Милош Поповић, Директор функционалне области за ИТ – ДДОР Нови Сад и Мита Стојић, директор развоја компаније M&I Systems из Новог Сада.

TribinaDIS-17052023
Учесници трибине – Дигитализација пословања, резултати и изазови

Уводничари су указали:

  • Пословање током COVID-a је био велики изазов али су га ИТ комапније успешно савладале. Показало се да је добро одржавање информационих система као и правилна процена у улагања у инфраструктурна, комуникациона и ВПН решења, омогућила безбедан прелазак на удаљени рад великог броја запослених и business continuity.
  • COVID је дефинитивно потврдио пословање у cloud-у. Иако је и било сумњи , показало се да је то право решење и да је у потпуности заживео рад у облаку.
  • Статистички показатељи су указали на драматичан пад броја апликација које се преузимају са интернета (download) и сигурно да је један од разлога заплашеност корисника за безбедност и сигурност својих рачунара.
  • У Србији а поготово у Новом Саду је и даље евидентан развој ИТ-а. CISCO планира развојни центар који ће сигурно допринети даљем запошљавању ИТ стручњака. Но поставља се питање шта ће се дешавати у наредном периоду обзиром на тенденције у свету а и на чињеницу да је ипак половина компанија у Новом Саду у страном власничком капиталу.
  • Здравствена криза праћена економском кризом може да има негативан утицај на све па и на ИТ. Сада се показало да су се ИТ фирме у свету, можда и неоправдано опремале већим бројем људства него што је било потребно, пратећи трендове и узлазну линију развоја и раста ИТ-а. Све ово наводи да постоји могућност да се и у Србији манифестује вишак програмера запослених у компанијама..
  • Вештачка интелигенција је дефинитивно све присутнија али је став уводничара да она неће угрозити ИТ позиције. Ако се пође од шаљиве констатације да су програмери прво морали добро да програмирају, затим добро да гуглају, сада се очекује од њих да добро управљају вештачком интелигенцијом, тако да ће се само преоријентисати делатност, као што ће и многа занимања нестати а многа нова настати.
  • Некад се број запослених у call центрима, сматрао за показатељ развој услуга па и напретка ИТ-а. Могуће је да ће се баш то занимање у потпуности заменити вештачком интелигенцијом.
  • ИТ безбедност је прека потреба а и будућност и сигурно је, да ће се та област даље развијати и тражити нове младе стручњаке.
  • Приметан је благи пад нивоа знања након завршених државних студија. Потребно је радити на едукацији, прилагођавати наставу новим технологијама и пратити ИТ трендове. Такође, примећује се и солидан квалитет знања код дипломаца са приватних техничких факултета.
  • Треба усмеравати студенте да посао бирају према способностима, вештинама, склоностима и страсти а не тренутном зарадом и евентуалним положајем, што је често опредељујући фактор избора делатности у ИТ-у.

Студенти који су пратили ИТ трибину су постављали питања о уласку на тржиште рада у ИТ области, о позицијама које имају у будућности итд. Све то указује и на њихову бојазан у вези ИТ будућности.

На крају скупа је закључено да треба наставити са оваквим догађајима, и упознавати студенте и младе људе о актуелним дешавањима у ИТ-у.

Вест: Милан Парошки, ДИС