У Београду је 22. маја одржан по 50-ти  пут научно стручни скуп ИНФОРМАТИКА 23. Организатор је било Друштво за информатику Србије које и само ове године обележава 50 година постојања.

Проф. др Ненад Стефановић са Факултета техничких наука у Чачку одржао је предавање “Дигитална трансформација-стратегија, технолодија и трендови”. Дигитална трансформација је светски процес и све индустрије и компаније морају да се трансформишу у наредних пар година. Предности  дигитално трансформисаних компанија су:  смањени трошкови, увећани обим продаје и профита, унапређен однос са купцима и др. У реализацији дигиталне трансформације користе се  технологије: вештачке интелигенције, блокчејн, рачунарство у облаку, роботизација, интернет ствари, друштвено умрежавање и др.

Проф. др Александар Јевремовић са Универзитета Сингидунум је одржао предавање “Примене вештачке интелигенције у интеракцији човек рачунар – резултати и изазови”. Указано је на правне, етичке и кадровске проблеме и изазове које отвара вештачка интелигенција.

Бојан Живанчевић специјалиста у компанији Cisco Systems одржао је предавање “Cisco AppDynamics решење за испитивање перформанси апликација у реалном времену”. Решење омогућава да се у врло кратком времену открије узрок проблема на апликативном нивоу.

Предраг Стојановић консултант у компанији ABSoft је одржао предавање “ABSoft пословни информациони систем”. Предвиђено је издавање извештаја према потребама корисника и они могу да буду еxел извештај, БИ извештај, веб извештај и др. Обезбеђена је веза фискалне касе са Пореском управом.

У дискусији је изнета иницијатива да се развије домаћи антивирус софтвер и домаћи софтвер за мониторинг.

У наставку скупа одржана је редовна скупштина Друштва за информатику Србије и усвојени су Извештај о раду ДИС од 26. маја 2022. године до 22. маја 2023. године, Извештај надзорног одбора ДИС, План рада за 2023. годину и други предложени документи.