У Београду и широм Србије одржано је више десетина скупова на којима је обележен Дан науке у Србији и Дан Николе Тесле.

Друштво за информатику Србије, Привредна комора Србије, ФОН и Форум RE-MAKING TESLA су у Привредној комори Србије организовали скуп “Мисли и дела Николе Тесле међу нама”.

 

 

Прво је приказан петнаесто минутни филм о животу и делу Николе Тесле, а који саставни део презентације у Музеју Николе Тесле.
Проф. др Слободан Вукосавић са Електротехничког факултета одржао је научно предавање “Теслино обртно поље”. Приказан је значај и актуелност Теслиног асинхроног мотора све до данашњих дана. Професор Вукосавић је искористио прилику да са становишта Теслиних открића и мисли укаже на перспективе снабдевања са енергијом у времену када још више нарасту потребе, а нестану залихе уранијума, угља, нафте и гаса.

Витомир Јевремовић из компаније „Digital Mind“ је дао презентацију виртуелног Музеја Николе Тесле. Видело се, да су овом пројекту, остварене врхунске примене ИКТ.

На крају скупа је Синиша Рудан са ФОН-а приказао програм “ReMaking Tesla – Праксе које стварају Генија“: приказ радионица и резултата мултидисциплинарних скупова научници, песници, сликари стварају инспирисани Теслом”. У овом делу програма су учествовали проф. др Дејан Раковић, Сава Савић, помоћник министра за информационо Друштво, Иванка Радмановић, Сања Филиповић и други.

Учесници скупа, њих око 100, имали су прилике да присуствују несвакидашњем обележавању Дана Николе Тесле. Поред изванредног предавања професора Вукосавића, представљена је врхунска примена виртуелних технологија у представљању Музеја Николе Тесле и указано је како Тесла у савременим условима представља подстицај и инспирацију у стваралаштву.