Иницијатива Друштва за информатику Србије, упућена 15.09.2014. господину Срђану Вербићу, министру просвете Републике Србије и господину Расиму Љајићу, министру трговине, туризма и телекомуникација за препоруку укључивања у међународну акцију „Недеље програмирања“ наишла је на позитивну реакцију оба министарства.

codeweek

 

Поштовани господине министре,

Од 11 до 17 октобра 2014. одржава се међународна недеља за промоцију рачунарског програмирања.
Акција је најављена на http://code.org/, за Европу на http://codeweek.eu/ а стање пријава се може пратити на мапи догађаја http://events.codeweek.eu/
На мапи догађаја се види да је Србија једна од ретких земаља која није заступљена.

Друштво за информатику Србије Вам предлаже да размотрите могућност да препоручите свим основним и средњим школама у Србији да се укључе у међународну недељу програмирања и да Ваше министарство у сарадњи са другим надлежним органима и организацијама предузме потребне мере.

Друштво за информатику Србије је спремно да сарађује у овој акцији и да пружи потребну логистичку подршку.

 

Препоруку Министарства просвете можете у целости прочитати на овом линку а извод из њихове препоруке преносимо овде:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација позивају школе и друге организације да се укључе у ову манифестацију. Током Европске недеље програмирања у школама се могу организовати радионице на којима ће наставници који се баве програмирањем обучавати ученике, колеге, родитеље. На иницијативу наставника, радионице могу водити и родитељи који познају програмирање. Скупови се могу организовати и у сарадњи са локалним предузећима и невладиним организацијама. Такође, могу се организовати забавна такмичења, снимати догађаји и поделити искуство преко друштвених мрежа и других.

 

Препорука Министарства трговине, туризма и телекомуникација можете у целости прочитати на овом линку а извод из њихове препоруке преносимо овде:

Министарство Просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација су упутила заједнички позив организацијама, институцијама и грађанима да узму учешће у овој манифестацији. Изразивши на тај начин заједничку спремност да у домену својих надлежности и могућности помогну ову манифестацију.

 

Уколико се питате “Зашто кодирати? Шта да радим са тиме?” и слична питања, погледајте статистику Европске уније о свршеним студентима ИКТ струке и потребе тржишта

digital_jobs_europe

 

Такође, можете погледати и позив госпође Neelie Kroes, комесара Европске уније за Дигиталну агенду

 

Друштво за информатику Србије, позива све заинтересоване школе, грађане и институције да у што већем броју узму учешће у међународној акцији „Недеља кодирања“.
Уколико су Вам потребне додатне информације, будите слободни да нам се обратите путем електронске поште или контакт форме на нашој интернет презентацији.