Društvo za informatiku Srbije i Privredna komora Srbije, Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo organizuju u utorak 21 septembra 2021. od 12:00 do 13:00 časova

Okrugli sto
Gde je i da li je zastala 5G mobilna mreža u Srbiji?

 • 5G je motor razvoja i pokretač industrije,
 • u Srbiji postoje znanja i interesi za 5G mobilnu telefoniju,
 • opasnosti od kašnjenja u primeni 5G,
 • 5G će imati veliki uticaj na način života i rada,
 • zašto je jedina 5G eksperimentalna stanica razmontirana?
 • borba protiv 5G mitova…

Uvodničari:

 • Vladana Radisavljević Đorđević
  rukovodilac Grupe za planiranje i razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija
 • Zoran Živković
  Towers Net
 • Voja Gašić
  zamenik glavnog urednika PCPress-a
 • Dragorad Milanović
  IKT Bilten

Moderator:

 • Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije

Skup se održava u Privrednoj komori Srbije, Beograd, Resavska 15 sala 3A-B prizemlje

Nakon skupa objaviće se pregled iznetih mišljenja i predloga i uputiti nadležnim organima i organizacijama.


REZIME SA OKRUGLOG STOLA

Ubrzati pripreme za razvoj i primene 5G mobilne mreže

Društvo za informatiku Srbije nakon održane diskusije na okruglom stolu „Gde je i da li je zastala 5G mreža u Srbiji“ upućuje Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, RATEL-u i svim telekomunikacionim operatorima sledeće preporuke:

 1. Učesnici skupa su konstatovali, da je u odnosu na stanje iz 2019. godine, došlo do zastoja u pripremama i uvođenju 5G mobilne mreže.
 2. Zastoj u razvoju i primeni 5G mobilne mreže može da ima štetne posledice po privredni i društveni razvoj Srbije.
 3. Na okruglom stolu su predstavljene sprovedene i tekuće aktivnosti i procedure za izdavanje dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja ,u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama.
 4. Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije je usvojilo regulatorni okvir za uvođenje 5 G mreže u Srbiji i time je stvoren preduslov za početak procesa javnog nadmetanja za dodelu frekvencija za korišćenje 5G mreže. Preporučujemo da Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije nastavi sa pripremama za stvaranjem stimulativnog normativnog ambijenta za razvoj i primenu 5G mobilne mreže. (Predlaganje i usvajanje Zakona o elektronskim komunikacije i drugi propisi ).
  5.Preporučuje se RATEL-u da što pre, a najkasnije do kraja 2021. godine objavi tender za javno nadmetanje za dodelu radio- frekvencija za potrebe mobilne mreže pete generacije.
 5. Preporučuje se svim zainteresovanim telekomunikacionim operatorima da intenziviraju svoje kadrovske, tehničke i finansijske pripreme za angažovanje na uvođenju i primeni mobilne mreže 5. generacije u Srbiji.
 6. Društvo za informatiku Srbije će kao stručno udruženje informatičara, nastaviti da prati stanje i predlaže mere, kako bi se intenzivirale pripreme za primene 5 G mobilne mreže u Srbiji.