Позивамо Вас да у четвртак 18. новембра 2021. од 12:00 присуствујете свечаном скупу поводом

 

ДАНА ИНФОРМАТИЧАРА СРБИЈЕ

 

Програм:

 • Поздрав и отварање скупа – Никола Марковић, председник ДИС
 • Срећко Миодраговић, председник УО ДИС : „Пословни потенцијали које омогућује Закон о дигиталној имовини у Републици Србији“
 • Проф. др Драгана Бечејски Вујаклија, потпредседник УО ДИС: Проглашење добитника плакета ДИС за 2021. годину.

 

Скуп се одржава онлајн на линку:

https://us02web.zoom.us/j/84757085285?pwd=YUl5UmkwS2hxWnhLaEFpZ2JmandVZz09

Дан информатичара Србије се обележава у знак сећања на 18. новембар 1960. године, када је промовисан рачунар ЦЕР 10, први домаћи дигитални рачунар.

 


ДИС Дан Информатичара 2021.

Обележен Дан информатичара Србије 2021. године

Друштво за информатику Србије је 18. новембра 2021. организовало традиционални скуп „Дан информатичара Србије“. Скуп се одржава 18. новембра у знак сећања на дан када је 1960. године промовисан први домаћи дигитални рачунар ЦЕР 10, чиме се наша земља уврстила у 6 држава у свету у којима је постојала потреба, али и способност да се произведе дигитални рачунар.

Овогодишњи скуп је одржан 18. новембра хибридно, са петнаестак учесника у Привредној комори Србије и четрдесетак онлајн учесника.

На почетку скупа, Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије, поздравио је учеснике и нагласио да је Друштво за информатику Србије ове године ангажовано на подршци дигитализацији пословања, увођењу новог модела фискализације, развоју улоге ИКТ у одрживом развоју, увођењу електронске фактуре, повећању квота за студирање информатике, откривању узрока успоравања примене 5 Г мобилне телефоније, оснаживању улоге жена у ИТ и др. И у условима пандемије, евидентан је раст примене ИТ.

У наставку свечаног скупа, Срећко Миодраговић, председник Управног одбора Друштва за информатику Србије, је одржао предавање: „Пословни потенцијали које омогућује Закон о дигиталној имовини“. Србија је ретка земља која је регулисала дигиталну имовину и наша привреда треба да искористе ту могућност за ширење пословања. У Закону су дефинисани садржај и облици дигиталне имовине и могућности њене приме у пословању. На крају предавања, Миодраговић је позвао учеснике да размотре могућности примене потенцијала које је донео Закон о дигиталној имовини.

У трећем делу скупа проф. др Драгана Бечејски Вујаклија је прогласила добитнике плакета ДИС за 2021. годину. Пре проглашења, она је указала да је Жири разматрао 17 кандидатура и да су сви предлози били врло квалитетни. Након дебате и гласања изабрани су овогодишњи добитници плакета ДИС.
Плакете ДИС за иновативни старт ап подухват добиле су компаније:

 • Мyфитwорлд д.о.о за пројекат „Мyфитwорлд веб и мобилна платформа за фитнес, велнес, спорт и рехабилитацију
 • Струковно удружење „Сигурне стазе“ – Мобилна и веб ГИС апликација за особе са инвалидитетом и ГИС софтвер за урбану мобилност.
  Плакета ДИС за развијен и примењен ИТ производ или информатичку услугу је додељена компанији АБ Софт д.о.о за пројекат „Пословни софтвер за комуналне услуге“.
  Похвале су добили:
 • Министарство правде Републике Србије, за континуитет у развоју и примени информационог система.
 • mCloud д.о.о за пројекат „Веб сајт Речник интернета и дигиталне комуникације “
 • Жељана Кнежевић, за помоћ у сарадњи са IFIP.

Друштво за информатику Србије позива заинтересоване компаније и медије да се детаљније упознају са резултатима награђених, а Друштво ће им омогућити контакт.