Pozivamo Vas da u četvrtak 18. novembra 2021. od 12:00 prisustvujete svečanom skupu povodom

 

DANA INFORMATIČARA SRBIJE

 

Program:

 • Pozdrav i otvaranje skupa – Nikola Marković, predsednik DIS
 • Srećko Miodragović, predsednik UO DIS : „Poslovni potencijali koje omogućuje Zakon o digitalnoj imovini u Republici Srbiji“
 • Prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija, potpredsednik UO DIS: Proglašenje dobitnika plaketa DIS za 2021. godinu.

 

Skup se održava onlajn na linku:

https://us02web.zoom.us/j/84757085285?pwd=YUl5UmkwS2hxWnhLaEFpZ2JmandVZz09

Dan informatičara Srbije se obeležava u znak sećanja na 18. novembar 1960. godine, kada je promovisan računar CER 10, prvi domaći digitalni računar.

 


DIS Dan Informatičara 2021.

Obeležen Dan informatičara Srbije 2021. godine

Društvo za informatiku Srbije je 18. novembra 2021. organizovalo tradicionalni skup „Dan informatičara Srbije“. Skup se održava 18. novembra u znak sećanja na dan kada je 1960. godine promovisan prvi domaći digitalni računar CER 10, čime se naša zemlja uvrstila u 6 država u svetu u kojima je postojala potreba, ali i sposobnost da se proizvede digitalni računar.

Ovogodišnji skup je održan 18. novembra hibridno, sa petnaestak učesnika u Privrednoj komori Srbije i četrdesetak onlajn učesnika.

Na početku skupa, Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije, pozdravio je učesnike i naglasio da je Društvo za informatiku Srbije ove godine angažovano na podršci digitalizaciji poslovanja, uvođenju novog modela fiskalizacije, razvoju uloge IKT u održivom razvoju, uvođenju elektronske fakture, povećanju kvota za studiranje informatike, otkrivanju uzroka usporavanja primene 5 G mobilne telefonije, osnaživanju uloge žena u IT i dr. I u uslovima pandemije, evidentan je rast primene IT.

U nastavku svečanog skupa, Srećko Miodragović, predsednik Upravnog odbora Društva za informatiku Srbije, je održao predavanje: „Poslovni potencijali koje omogućuje Zakon o digitalnoj imovini“. Srbija je retka zemlja koja je regulisala digitalnu imovinu i naša privreda treba da iskoriste tu mogućnost za širenje poslovanja. U Zakonu su definisani sadržaj i oblici digitalne imovine i mogućnosti njene prime u poslovanju. Na kraju predavanja, Miodragović je pozvao učesnike da razmotre mogućnosti primene potencijala koje je doneo Zakon o digitalnoj imovini.

U trećem delu skupa prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija je proglasila dobitnike plaketa DIS za 2021. godinu. Pre proglašenja, ona je ukazala da je Žiri razmatrao 17 kandidatura i da su svi predlozi bili vrlo kvalitetni. Nakon debate i glasanja izabrani su ovogodišnji dobitnici plaketa DIS.
Plakete DIS za inovativni start ap poduhvat dobile su kompanije:

 • Myfitworld d.o.o za projekat „Myfitworld veb i mobilna platforma za fitnes, velnes, sport i rehabilitaciju
 • Strukovno udruženje „Sigurne staze“ – Mobilna i veb GIS aplikacija za osobe sa invaliditetom i GIS softver za urbanu mobilnost.
  Plaketa DIS za razvijen i primenjen IT proizvod ili informatičku uslugu je dodeljena kompaniji AB Soft d.o.o za projekat „Poslovni softver za komunalne usluge“.
  Pohvale su dobili:
 • Ministarstvo pravde Republike Srbije, za kontinuitet u razvoju i primeni informacionog sistema.
 • mCloud d.o.o za projekat „Veb sajt Rečnik interneta i digitalne komunikacije “
 • Željana Knežević, za pomoć u saradnji sa IFIP.

Društvo za informatiku Srbije poziva zainteresovane kompanije i medije da se detaljnije upoznaju sa rezultatima nagrađenih, a Društvo će im omogućiti kontakt.