Društvo za informatiku Srbije i Dom omladine Beograda u četvrtak 03. novembra 2016. godine u 19:00 časova organizuju okrugli sto

 

Budućnost digitalnih multimedijalnih komunikacija

 

DIS_DomOmladine

 

Digitalna multimedija predstavlja novi trend razvoja u oblasti računarstva a naročito u oblasti kao što su virtualna stvarnost i proširena stvarnost. Digitalna multimedija predstavlja povezani tekst, slika/grafika, video/audio i podrazumeva interaktivnost.

Jedna od osnovnih osobina multimedija budućnosti je povezanost pojedinaca i grupa koja omogućava kreiranje sadržaja i globalno deljenje i veoma brzo širenje na Internetu. Senzori i različiti „IoT“ objekti omogućavaju prilagođavanje datoj situaciji i okruženju.

Televizija najmasovnije koristi multimediju ali joj nedostaje komponenta interaktivnosti. Aktuelne su različite metode distribucije na raznovrsne platforme.
Budućnost je već započela ubrzanim razvojem različitih video tehnika tro-dimenzionalne rekonstrukcije slike i kompletne scene koja potpuno okružuje TV posmatrača i omogućava slobodan izbor ugla posmatranja.

Tehnološki razvoj je usmeren na poboljšanje realizma prikazivanja TV slike i ukupnog doživljaja:

  • izbor 12 karakteristika budućih medija („connected, data driven, pervasive, borderless, viral, personalized, participatory, immersive, interactive, mashable, multiplatform, creative“)
  • razvoj digitalne televizije kroz evoluciju pričanja priča…

 

Uvodničari:

  • dipl. ing. Dragorad Milovanović
  • Dipl. ing. Aleksandar Lui Todorović

 

Skup se održava u Domu omladine Beograda, Makedonska 20, tribinska sala na I spratu

Ulaz je slobodan