Izveštaj sa okruglog stola
Stanje u IKT i kako se ono može unaprediti

 

Privredna komora Srbije-Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo i Društvo za informatiku Srbije organizovali su 27. januara 2017. okrugli sto “Stanje u IKT delatnosti i kako se ono može unaprediti”. Uvodna izlaganja su imali predstavnici nadležnih državnih organa i pojedinih IT kompanija.

 

Ukazano je da je veoma pozitivno što je:

  • porastao interes nadležnih državnih organa za primene IKT,
  • formiran Ministarski IT savet sa vrlo ambicioznim programom aktivnosti,
  • porastao izvoz domaćeg softvera i potvrđena sposobnost domaćih IT kompanija da prate i primenjuju najnovije IT trendove.

 

Međutim, konstatovano je i:

  • da domaće IT tržište stagnira od 2008. godine i već godinama u Srbiji se prosečno ulaže u IT samo 60 evra po glavi stanovnika,
  • da se u proteklih godinu dana broj korisnika računara i interneta povećao samo za 1,4 procenta,
  • da se u većini kompanija pretežno koriste jednostavne primene računara,
  • da samo 20% kompanija koristi ERP softvere i 19% preduzeća nema veb sajt,
  • da nedostaju IT stručnjaci ….

 

Ovakvo stanje nije stimulativno za digitalnu transformaciju poslovanja i očekivani rast u primeni IKT u Srbiji. Rast izvoza softvera koristan je, ali to ne utiče na stanje informatizacije u Srbiji. Na skupu je izneto, da bi se od ulaganja od 60 evra po glavi stanovnika stiglo do prosečnog ulaganja od 150 evra, kako bi se približili trendovima u EU, potrebno je obezbediti ulaganja privrede, države i građana od oko 1 milijarde evra u IT. U protivnom, Srbiji kao zajednici preti dalje zaostajanje u oblasti IT. To ne znači da pojedine kompanije i pojedinci neće imati vrhunske rezultate u pojedinim IT poduhvatima.

Imajući u vidu iznete činjenice, učesnici skupa su zaključili da se nadležnim državnim organima treba obratiti sa upozorenjem na aktuelno stanje i inicijativom da se detaljnije prouči stanje u primeni IT i preduzmu mere za unapređivanje stanja u primeni IT u privredi, upravi, javnim službama i među građanima.

Predstavnici Privredne komore Srbije i Društva za informatiku Srbije stoje Vam na raspolaganju za davanje detaljnijih objašnjenja i dalju saradnju.