Допис члановима Националног просветног савета

 

Друштво за информатику Србије и Секција наставника информатике Србије упутили су допис Националном просветном савету поводом увођења информатике као обавезног предмета у основним и средњим школама.

Оригинални допис можете преузети овде >>>

 

26. јун 2016.

Поштовани чланови Националног просветног савета,

Друштво за информатику Србије (ДИС) и Секција наставника информатике Србије подржавају предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја за редефинисање наставе информатике у до универзитетском образовању и обраћамо вам се у намери да разјаснимо евентуалне нејасноће које произилазе из тог предлога.

Потреба за успостављањем националног образовног окружења у којем је сваком детету омогућено да похађа наставу информатике произашла је из потреба привреде и друштва у целини и подржана је од стране великог броја удружења и институција. Такође, у овом истом тренутку, образовни системи читавог света чине сличне напоре и мењају се у складу са потребама усложњеног живота.

У циљу стварања трансверзалних компетенција ученика, указујемо на нужност увођења вертикалне конзистентности и хоризонталне распрострањености информатичких садржаја у образовном искуству ученика, почев од основне па до краја средње школе.

У контексту предлога Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) о растерећењу ученика који предлаже премештање другог страног језика у изборне предмете, сматрамо да би, у времену у коме живимо, такво решење представљало образовну и цивилизацијску регресију једнаку оној коју би проузроковало не увођење информатике у обавезни део школске понуде ученицима.

Зато, залажемо се да у школској 2016/17. год. информатика постане обавезан предмет за ученике V разреда и предлажемо да школска 2016/17. год. буде посвећена иницијативи за законску корекцију броја часова обавезних предмета у другом циклусу основног образовања.

У име права на квалитетан живот и конкурентност наше деце и наше привреде у савременом друштву и гео-политичком окружењу, молимо вас да не заборавите чињеницу да ће ученици који 2016. године полазе у V разред отићи у пензију тек 2070. године! Вероватноћа да им познавање информатичких концепата неће бити потребно равна је нули.

У нади да за нашу децу и друштво у целини долазе бољи дани, срдачно вас поздрављамо,

Председник Друштва за информатику Србије
Никола Марковић
Председник Секције наставника информатике Србије
Бојана Сатарић