DIS-DI2022-19

Никола Марковић председник ДИС је истакао да је ДИС  један од актера у информатизацији Србије и да се то огледало и у одржаним активностима као што су: подршка дигиталној трансформацији пословања, увођење еФактуре, стандардизацији пословања помоћу ИКТ, примене блок чејна, развој интереса ИКТ делатности за пријем Србије у ЕУ и др. ДИС  је иницирао: усвајање новог Закона о електронским комуникацијама, примену еПотписа на даљину, допуне Закона о еФактури, обједињавању надлежности за примене ИКТ и др. Може се оценити да је ДИС показао: иницијативност и објективност у праћењу стања и предлагању потребних мера. Такође, Марковић је најавио наредне активности ДИС и  програм обележавања 50 година постојања ДИС.

Срећко Миодраговић је одржао предавање о развоју дигиталне економије. У Србији постоје знања и стручњаци који могу да иницирају бројне апликације блок чејн технологије и тиме допринесу убрзаном развоју Србије. Веома је корисно што је Србија једна од првих држава која је усвојила Закон о дигиталној економији. Указано је да је блок чејн технологију могуће користити у унапређивању поузданости система плаћања и вођења књиговодства, опорезивања у трговини крипто валутама, примени еФактуре, и др. Закључено је да,  ДИС изнете иницијативе упути премијерки Ани Брнабић, Министарству за финансије и Народној банци Србије.

На крају свечаног скупа проф. др Драгана Бечејски Вујаклија је као Председник Жирија уручила плакете ДИС за најзначајније резултате из информатике у 2022. години. Оцењено је да су сви кандидати за плакете показали висок ново квалитета. Плакете ДИС су добили:

  • Voice Toys систем за логопедску и дефектолошку праксу,
  • Syncet Group d.o.o за претраживач za Athena Search,
  • ЗВКОВ za eВежбаоницу,
  • Група аутора за научни рад из области индустрије 4.0.

Комплетна Одлука о додељеним плакетама се објављује у посебном прилогу.

Галерија слика са Дана информатичара Србије и доделе ДИС плакета за 2022. годину