Резултати анкете о употреби ћирилице на интернету

 

Друштво за информатику Србије је од 16 до 23 фебруара 2018. спровело анкету о коришћењу ћирилице на интернету. Повод је био распрострањен утисак у стручној, али и широј јавности Србије да се ћирилица мало користи на интернету.

Према подацима добијеним од Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС) 15. фебруара 2018. било је 99.235 регистрованих .rs (латиничних) домена и само 2.573 .СРБ (ћириличних) домена.

 

 

 

Пошло се од тога да је у Србији ћирилично писмо званично писмо, да не постоје техничке препреке за постављање интернет сајтова на ћирилици и коришћење .СРБ домена, да треба утврдити разлоге мале примене ћирилице и предложити потребне мере за стимулацију примене ћирилице и .СРБ домена.

Анонимна анкета је организована са циљем да се сагледају узроци и сугеришу неке потребне мере и активности за већу примену ћирилице на интернету и остварање .СРБ домена.

Заправо, намеће се утисак да се у највећем делу српског друштва слабо коришћење ћирилице на интернету не осећа као проблем и недостатак у развоју информационог друштва. У највећем броју средина осећа се индиферентност и незаинтересованост за примену ћирилице. Већ сада је велики део пословања, а у будуће већина пословања ће бити на интернету. Вероватни исход после неколико десетина година ће бити да ће ћирилица као српско писмо нестати. Државе као што су Русија и Бугарска своје ћирилично писмо чувају, тако што су прописале да примена интернета мора прво да буде на ћирилици.

Предвиђено је да се резултати из анализе анкете објаве на сајту dis.org.rs и дис.орг.срб и доставе медијима и надлежним органима и организацијама.

Учешће у анкети

Анкета је била анонимна, преко Гугла и реализована је у периоду од 16. до 23. Фебруара 2018.
У анкети је учестовало укупно 318 испитаника који су иначе учесници у активностима Друштва за информатику Србије и то је такозвани „пригодни узорак“.

Очигледно је да се у анкету укључио велики број учесника, и то показује велики интерес стручне јавности да се разматра и унапреди стање у примени ћирилице на интернету.

 

ОВДЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ РЕЗУЛТАТЕ АНКЕТЕ >>>