Rezultati ankete o upotrebi ćirilice na internetu

 

Društvo za informatiku Srbije je od 16 do 23 februara 2018. sprovelo anketu o korišćenju ćirilice na internetu. Povod je bio rasprostranjen utisak u stručnoj, ali i široj javnosti Srbije da se ćirilica malo koristi na internetu.

Prema podacima dobijenim od Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) 15. februara 2018. bilo je 99.235 registrovanih .rs (latiničnih) domena i samo 2.573 .SRB (ćiriličnih) domena.

 

 

 

Pošlo se od toga da je u Srbiji ćirilično pismo zvanično pismo, da ne postoje tehničke prepreke za postavljanje internet sajtova na ćirilici i korišćenje .SRB domena, da treba utvrditi razloge male primene ćirilice i predložiti potrebne mere za stimulaciju primene ćirilice i .SRB domena.

Anonimna anketa je organizovana sa ciljem da se sagledaju uzroci i sugerišu neke potrebne mere i aktivnosti za veću primenu ćirilice na internetu i ostvaranje .SRB domena.

Zapravo, nameće se utisak da se u najvećem delu srpskog društva slabo korišćenje ćirilice na internetu ne oseća kao problem i nedostatak u razvoju informacionog društva. U najvećem broju sredina oseća se indiferentnost i nezainteresovanost za primenu ćirilice. Već sada je veliki deo poslovanja, a u buduće većina poslovanja će biti na internetu. Verovatni ishod posle nekoliko desetina godina će biti da će ćirilica kao srpsko pismo nestati. Države kao što su Rusija i Bugarska svoje ćirilično pismo čuvaju, tako što su propisale da primena interneta mora prvo da bude na ćirilici.

Predviđeno je da se rezultati iz analize ankete objave na sajtu dis.org.rs i dis.org.srb i dostave medijima i nadležnim organima i organizacijama.

Učešće u anketi

Anketa je bila anonimna, preko Gugla i realizovana je u periodu od 16. do 23. Februara 2018.
U anketi je učestovalo ukupno 318 ispitanika koji su inače učesnici u aktivnostima Društva za informatiku Srbije i to je takozvani „prigodni uzorak“.

Očigledno je da se u anketu uključio veliki broj učesnika, i to pokazuje veliki interes stručne javnosti da se razmatra i unapredi stanje u primeni ćirilice na internetu.

 

OVDE MOŽETE PREUZETI REZULTATE ANKETE >>>