Друштво за информатику Србије и Привредна комора Србије, Удружење за електронске комуникације и информационо друштво организују у петак 31 јула 2020. од 10:00 – 10:50 часова онлајн вебинар

Предлози решења и први резултати за „Smart City“

 

 

Уводничари:

  • Зорица Грба, Huawei
  • Милорад Томић AIGO, Београд
  • Драган Мајкић Com Data, Нови Сад
  • Давор Переула, Информатика Нови Сад
  • Спира Матић, SDDITG, Београд

 

Водитељи:

  • Никола Марковић, Друштво за информатику Србије

 

Конекција преко линка:
https://meetingsemea9.webex.com/meetingsemea9/j.php?MTID=mbe9a524fb69d62e6b18d731fe6deffe6

 

Извештај са вебинара

БЕОГРАД, 31. јула 2020.

Друштво за информатику Србије и Привредна комора Србије одржали су 31 јула вебинар “Предлози решења и први резултати за „Smart City“.

Презентација својих решења су дали: Драган Мајкић и Јакша Окиљевић из компаније „ComData“, Давор Переула из компаније Информатике из Новог Сада и Милорад Томић из компаније „AIGO“ из Београда.

Драган Мајкић је нагласио да је мисија паметног града “унапређивање функционисања града са циљем да се обезбеди висок квалитет живота грађана коришћењем најквалитетнијих технологија и алата”. Он је указао да живимо у “ери градова” јер ће до 2050 године 75% становништва живети у градовима. У градовима се троши 80% енергије, у градовима настаје 75% емисије штетних гасова… Зато је потребно сагласно техничким могућностима оптимизирати услове за живот и рад у градовима.

Презентације су показале да у Србији постоје на десетине компанија које нуде решења примена „Smart City“ технологије за: организацију саобраћаја у циљу смањивања гужви и загађивања, бољу градску расвету, смањивање загађивања,, уштеде електричне енергије, изношење градског смећа, заштиту животне средина, обједињену наплату комуналних услуга, паметне семафоре и друге апликације. Корисни ефекти за кратко време надмашују потребна улагања.

„Smart City“ апликације се примењују у десетине градова у Србији (Београд, Нови Сад, Сомбор, Зрењанин, Ниш…).

Упркос расположивим знањима и понуди „Smart City“ решења се мало користи у односу на потребе и могућности. Разлози су недовољно познавање могућности, недостатак ИТ стручњака, мала заинтересованост државе и посебно локалне самоуправе и грађана.

Препоручује се Влади Републике Србије, Сталној конференцији градова и општина, Министарству за државну управу и локалну самоуправу, Министарству за трговину, туризам у телекомуникације, Канцеларији за ИТ и еУправу и свим градовима и општинама препоручи да размотре бројне иницијативе за примене „Smart City“ апликације и допринесу њиховој промоцији.

Презентације: