Друштво за информатику Србије и Удружење за електронске комуникације и информационо друштво Привредне коморе Србије организују у уторак 10. марта 2020. од 9:00 часова

ЈУТАРЊЕ ИТ НОВОСТИ

за иновацију знања и популарисање најновијих информационих технологија и њихових примена

Саопштења:

09:00 – 09:30 Веб сајт је ваш излог – „www.naklik.rs” добитник PCPress признања Топ 50
Ђорђе Војимировић, „Linum Internet Solution“

09:30 – 10:00 „WIFI 6“ Huawei
Зорица Грба, Senior Delivery manager – Huawei Enterprise Business
Ивана Митровић, Solution manager – Huawei Enterprise Business

Водитељи:

  • Јелена Јовановић, Привредна комора Србије
  • Никола Марковић, Друштво за информатику Србије

Скуп се одржава у Привредној комори Србије, Теразије 23, Велика сала, II спрат


Ваш вебсајт је ваш излог, погледајте www.naklik.rs
Друштву за информатику Србије се 10 марта, на скупу Јутарње ИТ новости представило „Ваш веб сајт је ваш излог“. Презентацију је одржао Ђорђе Војимировић креативни директор у компанији Linum Internet Solutions. Он је нагласи да сајт мора да буде једноставан, прегледан, технички исправан и да омогући пословање.
Треба искористити могућности да се мере резултати примена сајта. Гугл преко Гугл аналитик И Гугл Таг манаџера пружа алате за мерење ефеката сајта. Гугл је постао највећа база намера корисника.
Компанија Linum Internet Solutions своја решења имплементира на најновијим интернет технологијама и нуди комплетно решење по цени месечног одржавања. Прва је почела примене 3Д постова у комерцијалне сврхе. Компанија је за www.naklik.rs добитник PCPress признања “Топ 50” у категорији “најбоље онлајн ствари”.
Вест: НМ

ИКТ инфраструктура заснована на 5. генерацији мобилних мрежа располаже изузетним потенцијалом
У презентацији на скупу Јутарње ИТ новости, мр Драгорад Миловановић је потврдио да нова ИКТ инфраструктура заснована на 5. генерацији мобилних мрежа располаже изузетним потенцијалом зато што обједињује најбоље до сада развијену телекомуникациону и рачунарску технологију. Појединачне нације препознају значај 5. генерације стандардних спецификација побољшаних и нових услуга (мобилне широко-појасне комуникације eMBB >10Gb/s, масовне IoT конекције mMTC ~1М/км2, поуздане комуникације брзог одзива uRLLC <10мс) за целокупни економски развој и сигурност. Међутим и изазови су многобројни, тако да развој након 2020. године постаје значајно компетитивнији. Тежи се консензусу различитих учесника, као што су вендори, оператори, крајњи корисници, интересне групе и државна управа. Паралелно са спецификацијом 3GPP 5G NP стандарда, покренуте су промотивне кампање и тестирање телеком опреме како би се осигурала имплементација када 5Г уређаји постану широко доступни и исплативи. Уочена је већа брзина (пре)комерцијалне примене 5Г мрежа 2019-2020. године у односу на претходне генерације, као и најаве учешћа високо-технолошких компанија у применама 5Г приватних мрежа индустријске аутоматизације, интелигентних саобраћајних система и ефикасне употребе инфраструктуре паметних градова. Истакнуто је да сарадња стручњака из академске заједнице, индустрије и регулативе, постаје обавеза.
Вест: ДМ