Извештај са округлог стола “Електронско гласање и електронске седнице”

Друштво за информатику Србије и Привредна комора Србије организовали су 24. децембра округли сто „Електронско гласање и електронске седнице“.

Учесници скупа су потврдили да је на десетине државних органа и локалних самоуправа увело примене електронске седнице и електронског гласања.
Састанак је била погодна прилика да се изврши размена искустава, сагледају ефекти и подстакне интерес да се још више шире примене електронске седнице и гласања.

DIS_PKS

Раде Драговић, представник Министарства за државну управу и локалну самоуправу је нагласио да Влада на седницама користи електронско гласање и да држава подржава увођење електронских седница и гласања на свим нивоима и да је то важан вид модернизације рада државних органа и локалне самоуправе.

Иван Лазаревић из компаније С&Т је приказао апликацију за изборе које је ова компанија развила по захтеву Владе Републике Црне Горе.

Др Милан Парошки, помоћник директора Управе за заједничке послове АПВ је представио ефекте електронске седнице и електронског гласања на седницама Покрајинске владе АПВ а које су почеле још 2007. године и стално се развијају.

Душко Радишић, помоћник градоначелника из Зрењанина је нагласио да се улагања у електронско гласање исплате већ после годину дана и да се ефекти огледају у већој ефикасности одлучивања, мањим трошковима у канцеларијском материјалу и порасти информисаности.

Драган Радаковић је представио пројекат који је развијен за електронске седнице у 6 банатских општина.

На скупу је предложено да се електронске седнице користе и у осталим општинама имајући у виду да се тако доприноси бржем раду, модернизацији и смањивању трошкова.
Такође, надлежни државни органи треба да имају у виду да се електронска опрема и апликације могу користити и за изборе.