Друштво за информатику Србије организује 26. маја 2022. године у термину од 11:00 до 12:30 научно стручни скуп ИНФОРМАТИКА 2022.

Скуп се организује у хибридној форми.

Програм ИНФОРМАТИКА 2022:

ZarkoStanisavljevic
Заштита података у употреби помоћу хардвера од поверења, др Жарко Станисављевић, ЕТФ

РЕЗИМЕ: Заштита података у употреби (енг. Data in use) је један од проблема за који још увек не постоји решење, иако су проблеми заштите података приликом преноса (енг. Data in transit), као и заштите података приликом складиштења (енг. Data at rest) одавно решени. Са све већом применом инфраструктуре у облаку (енг. Cloud infrastructure), проблем заштите података у употреби добија додатно на важности, а посебно је занимљив у контексту развоја алгоритама вештачке интелигенције (енг. AI algorithms) у ситуацијама у којима више учесника има потребу да заједнички тренира модел, али не желе да деле своје податке (енг. SMPC). Као једно од могућих решења описаног проблема намеће се употреба хардвера од поверења (енг. TEE). У оквиру предавања биће пренета искуства предавача стечена приликом рада на пројекту CoCoS.ai финансираном од стране Фонда за иновациону делатност кроз Програм сарадње науке и привреде, а који реализују Ultraviolet Consult и Електротехнички факултет.

MilosMilovanovic
"Идентификација и уговарање на даљину - изазови технологије, регулативе и организације”, др Милош Миловановић, ФОН

РЕЗИМЕ: Дигитална трансформација финансијског, телекомуникационог и сектора осигурања не може бити успешна без решавања кључног изазова уговарања услуга на даљину са својим клијентима. Тај процес подразумева примену адекватне технологије која може помоћи у идентификацији клијента. Поред тога врло је важно да се тај процес ради у складу са правном регулативом која у овом случају укључује различите области од заштите података, приватности, преко сигурности у размени података али и начина потписивања уговора зависно од врсте услуге. На овом предавању биће дат преглед тренутног стања у области из свих релевантних углова (технички, организациони и регулаторни).

UrosStupljanin
"Oracle пословна решења у Cloud-у", Урош Ступљанин, Applications Sales Executive, Oracle Србија и Црна Гора
NenadSljivic-DejanPervulov
“Microsoft Cloud - Нове пословне перспективе”, Ненад Шљивић, Senior Partner Developer Manager и Дејан Первулов, Senior Cloud Solution Architect

Резиме: Није никакво чудо да је облак постао не-тако-тајно оружје за многе организације, уз потенцијал за већу флексибилност и продуктивност и мање инвестиције и трошкове унапред. Многа предузећа су се много година устручавала да користе облак из безбедносних разлога и због других ствари које су их бринуле. Међутим, недавни подаци показују да се облак све више користи. Према петој годишњој State of the Cloud анкети предузећа RightScale, коришћење хибридног облака се повећало са 58 процената у 2015. на 71 проценат у 2016. И не само то, 17 процената предузећа има више од хиљаду ВМ-ова у јавном облаку у поређењу са 13 процената у 2015. За многе људе, фраза „рачунарство у облаку“ има исто значење као „складиште у облаку“ и разумљиво је зашто је то тако. Извештај о коришћењу облака компаније Cloud Security Alliance утврдио је да складиште у облаку представља категорију апликација за облак са највећим бројем апликација. Ова категорија се такође сматрала најризичнијом. Али облак не служи само за складиштење у облаку предузећа.

Програмски и организациони одбор ИНФОРМАТИКА 2022

  • Програмски одбор: проф. др Драгана Бечејски Вујаклија, проф. др Игор Тартаља, др Милан Парошки
  • Организациони одбор: Никола Марковић, Срећко Миодраговић, др Марко Вулић, Саша Матејић, др Тамара Вученовић, Бојана Сатарић и Анита Мањенчић

Одмах по завршетку скупа, одржава се годишња скупштина Друштва за информатику Србије. Документи за Скупштину су доступни на сајту.