Društvo za informatiku Srbije organizovalo je 13 maja 2014. godine tradicionalni naučno stručni skup INFORMATIKA 2014.
Moto skupa je bio ”Novi trendovi u razvoju informacionih sistema“.
Skup je u ime Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije pozdravio i otvorio mr. Nebojša Vasiljević.

Naučni radnici i eksperti iz oblasti informatike održali su predavanja o nekim najnovijim domaćim uspešnim IKT projektima i osnovnim IKT trendovima u svetu.

Dr Zorica Stanimirović, Marko Milošević i dr Darko Trifunović predstavili su rezultate naučnog projekta »Softver za prepoznavanje lica«.
Reč je o softveru koji koristeći najnovije mogućnosti IKT služi za automatsko prepoznavanje i identifikaciju osoba na osnovu digitalnih fotografija njihovog lica i njihovog upoređivanja sa digitalnim opisima fotografija u bazi podataka.

Dr Slađan Babarogić sa FON-a je održao predavanje »O potencijalu grafovskih baza podataka«. Razvoj informacionog društva nametnuo je zahteve za što bržim odzivom sistema i visokim nivoom skalabilnosti, distribuiranosti i raspoloživosti baza podataka. Postojeći sistemi za upravljanje relacionim bazama podataka nisu odgovarali ovim zahtevima i zato je došlo do pojave „NoSQL“ baza podataka.

Ivan Tamburić iz kompanije SAGA održao je predavanje „Big Data“. Količina podataka (struktuirani i ne struktuirani) enormno rastu i potrebni su softveri da se oni obrade i koriste. Zaposleni koriste u proseku 3 uređaja. Mnoštvo podataka potiče sa računara, smart uređaja, RFID, raznih senzora i dr. „Google“ je primer kako se od prikupljanja i obrade mnoštva podataka pravi biznis. Na žalost, kod nas mnogi misle da je to daleka budućnost.

Mr Ivan Lazarević iz „SnT“ govorio je o »Ostvarivanju interoperabilnosti između informacionih sistema«. Sa aspekta softverskih sistema, interoperabilnost označava sposobnost različitih programa da razmenjuju podatke putem standardnih poslovnih procedura, čitaju i pamte iste formate podataka i koriste iste protokole. Posebno je opisana interoperabilnost državnih organa.

Dane Hinić iz kompanije „Asseco SEE“ održao je predavanje »Sigurnosni izazovi u mobilnom poslovanju«. Koliko sutra biće 4 puta više mobilnih nego „Windows“ aplikacija. Poslovni čovek koristi 3 IKT uređaja, 65% poslova obavlja van svoje osnovne poslovne lokacije, u poslovanju koristi oko 200 aplikacija, a oko 80% je ne struktuiranih podataka. Pretnje su: virusi, „malware“, ciljani napadi, krađe ili gubljenje uređaja, nenamerne greške. Bezbednost je u sve većoj opasnosti.

Dr Miroslav Marić sa Matematičkog fakulteta predstavio je »Platformu eZbirka«. To je zbirka zadataka za više razrede osnovne škole. Platforma je kreirana korišćenjem besplatnih tehnologija i alata (HTML5, PHP, MySQL, MatJah i Geogebra) i funkcioniše na većini modernih uređaja. Kreirano je oko 12.000 zadataka iz matematike. Otvoreno je oko 300 korisničkih naloga. Uočena je zainteresovanost nastavnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i dr. Za prva 3 meseca bilo je oko 80.000 pregleda nastavnih materijala. U toku je istraživanje šire upotrebljivosti platforme eZbirka u nastavnom procesu. Ovo je samo početak, izgleda da će za kroz par godina učenici umesto udžbenika i svezaka koristiti samo tablet.

Skupu INFORMATIKA 2014. je prisustvovalo oko 100 IT stručnjaka.
Nakon skupa održana je redovna godišnja skupština Društva za informatiku Srbije.

Slike sa skupa možete pogledati ovde >>>