Друштво за информатику Србије организовало је 13 маја 2014. године традиционални научно стручни скуп ИНФОРМАТИКА 2014.
Мото скупа је био ”Нови трендови у развоју информационих система“.
Скуп је у име Министарства за трговину, туризам и телекомуникације поздравио и отворио мр. Небојша Васиљевић.

Научни радници и експерти из области информатике одржали су предавања о неким најновијим домаћим успешним ИКТ пројектима и основним ИКТ трендовима у свету.

Др Зорица Станимировић, Марко Милошевић и др Дарко Трифуновић представили су резултате научног пројекта »Софтвер за препознавање лица«.
Реч је о софтверу који користећи најновије могућности ИКТ служи за аутоматско препознавање и идентификацију особа на основу дигиталних фотографија њиховог лица и њиховог упоређивања са дигиталним описима фотографија у бази података.

Др Слађан Бабарогић са ФОН-а је одржао предавање »О потенцијалу графовских база података«. Развој информационог друштва наметнуо је захтеве за што бржим одзивом система и високим нивоом скалабилности, дистрибуираности и расположивости база података. Постојећи системи за управљање релационим базама података нису одговарали овим захтевима и зато је дошло до појаве “NoSQL” база података.

Иван Тамбурић из компаније САГА одржао је предавање „Big Data“. Количина података (структуирани и не структуирани) енормно расту и потребни су софтвери да се они обраде и користе. Запослени користе у просеку 3 уређаја. Мноштво података потиче са рачунара, смарт уређаја, РФИД, разних сензора и др. „Google“ је пример како се од прикупљања и обраде мноштва података прави бизнис. На жалост, код нас многи мисле да је то далека будућност.

Мр Иван Лазаревић из „SnT“ говорио је о »Остваривању интероперабилности између информационих система«. Са аспекта софтверских система, интероперабилност означава способност различитих програма да размењују податке путем стандардних пословних процедура, читају и памте исте формате података и користе исте протоколе. Посебно је описана интероперабилност државних органа.

Дане Хинић из компаније „Asseco SEE“ одржао је предавање »Сигурносни изазови у мобилном пословању«. Колико сутра биће 4 пута више мобилних него „Windows“ апликација. Пословни човек користи 3 ИКТ уређаја, 65% послова обавља ван своје основне пословне локације, у пословању користи око 200 апликација, а око 80% је не структуираних података. Претње су: вируси, „malware“, циљани напади, крађе или губљење уређаја, ненамерне грешке. Безбедност је у све већој опасности.

Др Мирослав Марић са Математичког факултета представио је »Платформу еЗбирка«. То је збирка задатака за више разреде основне школе. Платформа је креирана коришћењем бесплатних технологија и алата (HTML5, PHP, MySQL, MatJah и Geogebra) и функционише на већини модерних уређаја. Креирано је око 12.000 задатака из математике. Отворено је око 300 корисничких налога. Уочена је заинтересованост наставника из Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Македоније и др. За прва 3 месеца било је око 80.000 прегледа наставних материјала. У току је истраживање шире употребљивости платформе еЗбирка у наставном процесу. Ово је само почетак, изгледа да ће за кроз пар година ученици уместо уџбеника и свезака користити само таблет.

Скупу ИНФОРМАТИКА 2014. је присуствовало око 100 ИТ стручњака.
Након скупа одржана је редовна годишња скупштина Друштва за информатику Србије.

Слике са скупа можете погледати овде >>>