ДИС, Друштво за информатику Србије

 

 

 

ДРУШТВО ЗА ИНФОРМАТИКУ СРБИЈЕ
Београд, Кнеза Милоша 9

Београд, 12 април 2018.

 

ЗА ПОДСТИЦАЈЕ ДОМАЋОЈ ИТ ДЕЛАТНОСТИ

Веома је значајно и подстицајно што у последњих пар година у Влади Републике Србије постоје интересовања и подршке за унапређивање делатности у области развоја и примена информационих технологије у Републици Србији.

Али, управо ових дана, Друштво за информатику Србије, Војвођански ИТ кластер, неке домаће ИТ компаније и стручна јавност имају примедбе на додељивање субвенција страним компанијама за оснивање и отварање радних места за ИТ занимања. Наиме, чињенице указују, да стране компаније када је реч о ИТ делатностима долазе у Србију да би из домаћих ИТ компанија преузеле квалитетне кадрове и са њима развијале производе који нису домаћи производ него ће се као страни производ продавати свуда по свету.

Једина корист за домаћу привреду је, што ће се за плате запослених плаћати доприноси у Србији.

Штета за домаћу привреду је, што ће домаће компаније остати без кадрова које су мукотрпно стварале и сада без тих кадрова неће моћи да остваре своје уговорене обавезе и планове и мораће поново да улажу у развој сопствених кадрова.

ИТ кадрови су и у Србији, као и широм света дефицитарни, имају релативно пристојна примања и није целисходно давати субвенције страним компанијама јер је то нелојална конкуренција са домаћим ИТ компанијама.

Држава Србија, ако жели да подстиче развој ИТ делатности било би корисно да улаже у домаће примене ИТ, иновације, развој кадрова, наступе домаћих ИТ компанија на међународним сајмовима, давање пореских олакшица за нове ИТ производе и нове ИТ компаније и др.

Познато је да домаћа улагања у развој примена ИТ, а посебно у државним органима и јавним службама годинама стагнирају. Планирани и пожељан бржи привредни развој ефикасно би подржала већа улагања у нове ИТ пројекте у државним органима, јавним службама и привреди.

Предлажемо да се са надлежним државним органима (Министарство привреде, Министарство финансија, Фонд за развој Србије, Министарство за трговину, туризам и телекомуникације, Канцеларија за ИТ и еУправу) и у сарадњи са Привредном комором Србије и компетентним организацијама из цивилног сектора, одржи састанак и размотри стање и предложе ефикасне мере за подстицање ИТ делатности, а које неће бити контрапродуктивне за домаће ИТ компаније.

Друштво за информатику Србије је спремно да сарађује са надлежним органима и организацијама у тражењу решења за подстицање домаћих ИТ решења.

 

Управни одбор Друштва за информатику Србије