Најновија сазнања о трендовима у области ИТ

 

БЕОГРАД, 15. јануар 2019.

Јануарски скуп „Јутарње ИТ новости“ је био у знаку сагледавања најновијих трендова у области ИТ.

Проф. др емеритус Душан Старчевић са ФОН-а је говорио о „Трендовима развоја информационих технологија и изазовима у високом образовању“. Основни трендови су дигитална економија и дигитална трансформација. Дигитална економија се заснива на знању и информацијама о интензивним применама ИКТ.

Старчевић је на основу података из иностраних извора (Гартнер и др.) указао да су основни ИТ трендови: „аутономне ствари“, „предиктивна аналитика“, развој заснован на АИ, „дигитални близанци“, оснаживање рубова мреже, „уранајуће технологије“, блокчејн технологије, интелигентни екосистеми, дигитална етика и квантно рачунарство. Са друге стране, купци пре свега траже: ИоТ, аутоматизацију процеса, вештачку интелигенцију, нове генерација мобилних технологија, 3Д штампаче, дронове, биометрију, квантно рачунарство и др.

У другом делу излагања Старчевић је говорио о организовању академских студија која су се развијала и обухватају: рачунарске науке, рачунарско инжењерство, информационе системе, софтверско инжењерство и информационе технологије.

Професор Старчевић је на крају указао и на проблеме који остају: брзо застаревање знања, докторске студије без истраживачких пројеката, застаревање ИКТ, перманентно корпоративно образовање и др.

Срђан Томашевић, директор „B2B Sales Department SBS“ је одржао предавање „SBS Solutions –Платформа за пословање“. Презентација је показала да је успешан развој и функционисање компаније СББ пре свега проистекло из креативне примене ИКТ.

Инг. Милан Ратковић из компаније „ЕД“ представио је мрежу сензора за мониторинг температуре и релативне влажности. Решења која је развила компанија ЕД највише се успешно користе у хладњачама, сушарама, фармацеутској индустрији, складиштима хране и лекова, хемијској индустрији и др.