Najbolja u konkurenciji od 685 projekata iz celog sveta

Kancelarija za IT i eUpravu dobitnik prestižne svetske nagrade

 

Ženeva, 20. mart 2018.

Kancelarija za IT i eUpravu je dobitnik prestižne svetske nagradu za doprinos razvoju informacionog društva u kategoriji „stvaranja dobrog okruženja za razvoj informacionog društva“, koju sedmu godinu zaredom dodeljuje Svetski samit o informacionom društvu (WSIS). Ovaj samit i dodelu nagrada zajednički organizuju ITU, UNESCO, UNDP i UNCTAD.

Kancelarija za IT i eUpravu je pobedila u oštroj konkurenciji od ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija i organizacija civilnog društva iz celog sveta. Kancelarija se prvo našla među 90 finalista i to među prvih pet projekata sa najvećim brojem osvojenih glasova u okviru svoje kategorije, od ukupno milion pristiglih glasova preko interneta, da bi potom bila proglašena za pobednika.

„Svetski samit o informacionom društvu prepoznao je osnivanje Kancelarije za IT i eUpravu i ostvarene rezultate u oblasti elektronske uprave, kao jedan od ključnih momenata za razvoj informacionog društva i digitalizaciju u Srbiji.“, istakao je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu na dodeli nagrada.

Jovanović je na svečanom uručenju nagrada održanom na WSIS Forumu u Ženevi, koji je okupio 85 ministara i više od 200 predstavnika vlada, nevladinih organizacija, direktora IKT kompanija, obrazovnih institucija i zainteresovanih za razvoj informacionog društva, istakao da je Kancelarija za kratko vreme uspela da napravi veliki pomak ka ostvarenju globalnih ciljeva Ujedinjenih nacija u sferi informacionog društva.

„Formiranje prvog Državnog data centra, uspostavljanje nacionalnog Portala otvorenih podataka, automatska overa zdravstvenih kartica, elektronska prijava preduzetnika, plaćanje platnim karticama, eNovcem i integrisanim elektronskim bankarstvom na nacionalnom Portalu eUprava, zatim realizacija projekta „Bebo, dobrodošla na svet“ i „eZUP“ i otpočinjanje projekta „eInspektor“, te realizacija dva kruga prekvalifikacija u IT sektoru, kao i uspostavljanje CERT-a državnih organa, samo su neki od ključnih projekata elektronske uprave koji su realizovani u prethodnih šest meseci u Srbiji“.

Direktor Kancelarije se zahvalio organizatorima Foruma Svetskog samita o informacionom društvu na ovom prestižnom priznanju, ali i premijerki Ani Brnabić, koja je digitalizaciju i razvoj informacionog društva postavila kao jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Svetski samit o informacionom društvu od 2012. godine nagrađuje državne institucije, nevladine organizacije i kompanije iz privatnog sektora koji su na inovativan način iskoristili informacione i komunikacione tehnologije kako bi unapredili svoje okruženje i time ujedno doprineli ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija donesenih 2015. godine.