Најбоља у конкуренцији од 685 пројеката из целог света

Канцеларија за ИТ и еУправу добитник престижне светске награде

 

Женева, 20. март 2018.

Канцеларија за ИТ и еУправу је добитник престижне светске награду за допринос развоју информационог друштва у категорији „стварања доброг окружења за развој информационог друштва“, коју седму годину заредом додељује Светски самит о информационом друштву (WSIS). Овај самит и доделу награда заједнички организују ITU, UNESCO, UNDP и UNCTAD.

Канцеларија за ИТ и еУправу је победила у оштрој конкуренцији од укупно 685 пријављених и 492 номинована пројекта владиних институција, компанија и организација цивилног друштва из целог света. Канцеларија се прво нашла међу 90 финалиста и то међу првих пет пројеката са највећим бројем освојених гласова у оквиру своје категорије, од укупно милион пристиглих гласова преко интернета, да би потом била проглашена за победника.

„Светски самит о информационом друштву препознао је оснивање Канцеларије за ИТ и еУправу и остварене резултате у области електронске управе, као један од кључних момената за развој информационог друштва и дигитализацију у Србији.“, истакао је доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу на додели награда.

Јовановић је на свечаном уручењу награда одржаном на WSIS Форуму у Женеви, који је окупио 85 министара и више од 200 представника влада, невладиних организација, директора ИКТ компанија, образовних институција и заинтересованих за развој информационог друштва, истакао да је Канцеларија за кратко време успела да направи велики помак ка остварењу глобалних циљева Уједињених нација у сфери информационог друштва.

„Формирање првог Државног дата центра, успостављање националног Портала отворених података, аутоматска овера здравствених картица, електронска пријава предузетника, плаћање платним картицама, еНовцем и интегрисаним електронским банкарством на националном Порталу еУправа, затим реализација пројекта „Бебо, добродошла на свет“ и „еЗУП“ и отпочињање пројекта „еИнспектор“, те реализација два круга преквалификација у ИТ сектору, као и успостављање ЦЕРТ-а државних органа, само су неки од кључних пројеката електронске управе који су реализовани у претходних шест месеци у Србији“.

Директор Канцеларије се захвалио организаторима Форума Светског самита о информационом друштву на овом престижном признању, али и премијерки Ани Брнабић, која је дигитализацију и развој информационог друштва поставила као један од приоритета Владе Републике Србије.

Светски самит о информационом друштву од 2012. године награђује државне институције, невладине организације и компаније из приватног сектора који су на иновативан начин искористили информационе и комуникационе технологије како би унапредили своје окружење и тиме уједно допринели остваривању Циљева одрживог развоја Уједињених нација донесених 2015. године.