БЕОГРАД, 16. мај 2017.
У Београду је 16 маја 2017 одржан је научно стручни скуп ИНФОРМАТИКА 2017 са 6 научно-стручних предавања.

 

Овај скуп информатичара представљао је, прилику да се представе најновији трендови, домаћа знања и резултати у области информатике.

 

Проф. др Снежана Младеновић са Саобраћајног факултета Универзитета у Београду говорила је о фузији „IoT“ (интернет интелигентних уређаја) и „Big Data“ концепта у друмском саобраћају као о платформи за развој паметних окружења, о значају подизања нивоа безбедности и прикупљању података као најважнијем задатку „IoT“.

 

Бошко Радивојевић из компаније „Mainstream“ представио је ИТ инфраструктуру за дигиталну трансформацију (промене подстакнуте дигиталним технологијама), указао на нови тренд у овој области – аутсорсинг ИТ стратешког планирања, као и на податке који говоре да у Србији „Cloud“ услуге користи само 9,3% у компанијама а да у Финској износи чак 50 одсто.

 

Зоран Дамњановић из АБСофта је приказао коришћење „Data Warehouse“ базе за извештавање и анализу података.

 

Аутоматска 3Д реконструкција, како су навели др Стефан Мишковић (Математички факултет Универзитета у Београду) и Ђорђе Милојевић (Insidemaps, California), представља важну област компјутерске визуелизације и има значајну примену у медицини, компјутерској графици, виртуелној реалности итд. Процес добијања 3Д модела аутори су искористили за приказ виртуелне 3Д туре ентеријера различитих простора, чиме је потенцијалном купцу некретнина омогућено да има свеобухватан увид у унутрашњост објекта.

 

Доцент др Илија Антовић је приказао аутоматско генерисање корисничког интерфејса заснованог на случајевима коришћења – „SilabUI“ приступа.

 

Мирослав Кржић, технички директор у компанији „COMING“ је говорећи о актуелним проблемима информационе безбедности указао да поред ажурног антивирус софтвера треба обезбедити и управљање идентитетом и приступачност, континуитет пословања, безбедност података, апликација, мреже, мобилних уређаја и свих крајњих тачака система.

 

Након скупа одржана је Скупштина Друштва за информатику Србије, на којој је представљен извештај о досадашњем раду и оквирни план за наредни период.

 

Наглашено је да ће Друштво за информатику Србије настојати да и даље прати и реагује на сва актуелна питања и проблеме у развоју информационог друштва у Србији (унапређивање наставе информатике, дигитализација пословања, улагања у ИКТ инфраструктуру, заштита приватности и др.).