Допис председнику Националног просветног савета

 

Друштво за информатику Србије и Секција наставника информатике Србије упутили су допис председнику Националног просветног савета поводом увођења информатике као обавезног предмета у основним и средњим школама.

Оригинални допис можете преузети овде >>>

 

12 јул 2016.

 

проф. др Александар Липковски,
Председник Националног просветног савета

Поштовани господине председниче,

Друштво за информатику Србије (ДИС) и Секција наставника информатике Србије изражавају задовољство поводом једногласног усвајања нових наставних програма информатике на свим нивоима до универзитетског образовања од стране Националног просветног савета и настављају да подржавају предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја који се тиче редефинисања статуса предмета Информатика и рачунарство у основној школи.

Како ново усвојени програм премета Информатика и рачунарство у основној школи подразумева континуитет у реализацији, изражавамо спремност да, у оквиру својих  могућности, пружимо стручну помоћ и сарадњу у циљу испуњавања захтева које је Национални просветни савет дефинисао као нужне за промену статуса Предмета.

Друштво и привреда имају већа очекивања у погледу оспособљености ученика да раде и живе у информационом (дигиталном) друштву. У том смислу, жао нам је што је пропуштена прилика да се макар у 5. разреду од септембра школске 2016/17. године успостави обавезна настава информатике.

Предлажемо да се одмах наставе активности на стварању услова да се у све разреде основне школе уведе информатика као обавезан предмет и верујемо да ће основци од 2017/18. год. изучавати Информатику као обавезан део основног образовања.

Достављено: Александар Вучић, др Срђан Вербић, Муамер Зукорлић, проф. др Александар Липковски и медијима.

 

Председник Друштва за информатику Србије
Никола Марковић

За Председник Секције наставника информатике Србије
Катарина Алексић