Дан информатичара Србије

 

Друштво за информатику Србије је 20. новембра организовало обележавање Дана информатичара Србије који је успостављен у знак сећања на 18 новембар 1960. године када је промовисан први домаћи дигитални рачунар ЦЕР 10.

Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије је одржао презентацију “За дигиталну Србију” и указао на: садашње стање, значај и очекиване ефекте од дигитализације, потребне мере и улогу Друштва за информатику Србије у даљим активностима за подстицање дигитализације у Србији.

ИТ аналитичар Милован Матијевић је говорио о стању ИТ тржишта у Србији. После вишегодишње стагнације, ове године се очекује благи раст ИТ тржишта на 467 милиона евра, односно раст од 5%.

Да би ИТ тржиште достигло 2025. године износ од 1 милијарде евра потребан је годишњи раст од 11%.
Да би се остварио овај резултат потребна су годишња улагања у ИТ од 1 милијарде евра и ангажовање 20.000 ИТ стручњака, а тренутно је ангажовано само око 10.000.

Дејан Кнежевић из Информатике а.д. је представио резултате ове компаније у развоју индустријских рачунара, апликативног софтвера и обуци корисника и најавио спремност за укључивање у још интензивније процесе дигитализације пословања у Србији.

Проф. др Драгана Бечејски – Вујаклија је приказала књигу проф. др Јелице Протић “Социолошки и професионални аспекти рачунарства”.

На крају скупа уручене су плакете и захвалнице Друштва за информатику Србије за најуспешнија достигнућа из области информатике у 2017. година.