Друштво за информатику Србије (ДИС) и Привредна комора Србије организовали су 4. октобра 2022. године округли сто „Стање, ефекти и проблеми у применама електронске фактуре”. Циљ је био да се анализирају стечена искуства, остварени ефекти, уочени проблеми, иницијативе за измене и допуне Закона и омогући постављање питања.

DIS-eFaktura-OkrugliSto
DIS-eFaktura-OkrugliSto

Уводничари су били: Владимир Пејић из Министарства финансија, Вишња Ценогорац из компаније COMING, Јелена Јовановић из Привредне коморе Србије, Дејан Кнежевић и Весна Савковић из компаније ИНФОРМАТИКА а.д. и мр Снежана Митровић из Удружења рачуноводствених комора Србије. Водитељ је био Никола Марковић из ДИС.

У уводним излагањима је указано: примена еФактуре је успешно отпочела. Укључено је око 180.000 субјеката и евидентиано је око 3.800.000 еФактура. Остварени су:  организационо и технолошки напреднији систем, већа ефикасност рада и смањена је потрошња папира.

Планиране исмене и допуне у систему треба тестирати на демо верзији пре службене примене.

Очекује се усаглашавање система еФактуре и система фискализације

Уочава се да неки учесници нису активирали своје налоге и овлашћена лица треба то да учине путем електронских сертификата.

ПКС је спремна да заинтересованим предузећима пружи помоћ у обуци за примене еФактуре.

Од примене еФактуре се очекује да допринесе порасту продуктивности целог финансијског система.

Скуп је био користан за: информисање о стању примена еФактуре, предлагање потребних мера и полемику са доста предлога и иницијатива. Неопходно је да Министарство финансија размотри поруке са овог скупа и тиме обезбеди даље успешно увођење еФактуре.

Управни одбор Друштво за информатику Србије