БЕОГРАД, 12. фебруара 2020.

 

Друштво за информатику Србије и Дом омладине Београда организовали су трибину

 

“Мере за борбу против епидемије и пандемије од Корона вируса
и обезбеђивање континуитета пословања”

 

 

Уводничари су били:

  • др Предраг Кон, Градски завод за јавно здравља у Београду,
  • др Владимир Брусић, аналитичар великих података у области био информатике,
  • проф. др Петар Кочовић, Универзитет Унион Никола Тесла.

 

Водитељ је била Ивана Миленковић, РТС.

Уводничари су нагласили да се епидемија развија, али да Србија није захваћена. Постоје знаци да се епидемија зауставља, али и процене да ће се она претворити у пандемију и обухватити цео свет.

Др Брусић је нагласио да је добро да је последњих година развијена врхунска технологија за изучавање вируса и предузимање потребних мера. Изгледа да корона вирус није показао потенцијал да изазове пандемију. Најважније је што пре пронаћи лек-вакцину. У шездесетак института широм света се интензивно ради на развоју вакцине.

За нашу средину је важно да се стриктно примењују превентивне мере: прање руку, контрола путника из Кине и заражених земаља, изолација и др.

Проф. др Кочовић је анализирао могуће последице на обезбеђивање континуитета пословања. Компаније треба да имају планове за континуитет пословања у условима одсуства великог броја радника, организација обављања појединих послова од куће и др.

Мноштво информација о корона вирусу, а понекад и сензационалистичких, има на интернету, Гуглу, друштвеним мрежама и класичним медијима и оне треба да мотивишу грађане да прихвате и примењују препоручене мере за сузбијање епидемије.

Трибина је присутнима пружила прилику да се информишу од врло компетентних особа.

Специфичност скупа је била изузетно велико присуство новинара и њихова заинтересованост за исход епидемије корона вируса.