Одржана Информатика 2019
нови трендови у развоју информационих система

 

 

У Београду је 15 маја одржан традиционални научно стручни скуп ИНФОРМАТИКА 2019. Друштво за информатику Србије организује овај скуп већ 45 година са амбицијом да се на овом скупу нађу најактуелније теме о којима треба информисати стручну јавност али и омогућити стручну расправу. Овогодишњи скуп се одржава 15 маја 2019 од 11.00 до 13.00 у Великој сали Грађевинског факултета у намери да обезбеди и што веће присуство студената техничких факултета.

Први део скупа је посвећен феномену „отворених података“ као великој шанси да се свима пружи прилика за развој нових, ефикасних, економичних информационих система, а о чему је говорио проф. др Стеван Гостојић са Факултета техничких наука из Новог Сада. У истом блоку проф. др Драган Мишић са Машинског факултета у Нишу говорио је о „Имплементацији принципа Отворене науке на примеру пројекта „Open Click“.

У другом делу скупа приказани су неки будући трендови на основу стечених искустава домаћих ИКТ компанија.

Душан Јовановић из компаније АБСофт је приказао искуства из примена ЕРП решења у развоју обједињених комуналних информационих система. Реч је обједињеним и интегрисаним информационим системима који омогућују аутоматизацију скоро свих послова у комуналним предузећима. Корисни ефекти се огледају у унапређивању квалитета управљања, уштеди средстава и већем задовољству грађана. Душан Јовановић је говорио на основу познавања најновијих ЕРП алата и метода и искуства у имплементацији АБСофт софтвера у око 100 малих, средњих и великих предузећа.

Зоран Перовић председник Управног одбора Регистра националног интернет домена Србије је говориои о “Трендовима, изазовима и перспективама у развоју интернета”. Наиме, интернет је постао основна инфраструктура за информисање, комуницирање и пословање, али постаје све више рањив и злоупотребљаван. Сви морамо размишљати и радити на заштити и рационалном коришћењу интернет. Зависност од интернета је све већа. Трендови, дилеме и перспективе у развоју интернета су заправо све мање технолошко питање, а све више суштинска хуманистичка.

Милош Стоијковић из компаније ЕНЕЛ ПС досада је дизајнирао неколико пројеката Дата Центара у складу са „Tier“ стандардом, нивоа поузданости „Tier“ 3 и 4. Он је представио концепт и реализацију „Edge Computing“. „Edge“ дата центри могу функционисати као самостална инфраструктура и пружати низ услуга (IoT, 5G,..), али се обично повезују са „cloud“ дата центрима, тј. централизованом обрадом података као што су машинско учење или вештачка интелигенција. „Edge“ омогућује да задржите непосредну контролу над осетљивим подацима и велике брзине комуникације.

Приказани радови са скупа ИНФОРМАТИКА 2019 се могу видети на www.informatika.dis.org.rs

Учесници су анкетирани и они су изјавили да је скуп испунио очекивања (84%) и да им се највише допало предавање о Edge Computing.

Након скупа одржана је редовна скупштина Друштва за информатику Србије на којој су позитивно оцењене активности у протеклих годину дана, усвојени извештаји о раду и извршене измене у саставу Управног одбора Друштва за информатику Србије.