Одржан научно стручни скуп ИНФОРМАТИКА 2018.

 

Друштво за информатику Србије организовало је 15 маја 2018. традиционални научно стручни скуп ИНФОРМАТИКА 2018.

 

 

То је била јединствена прилика да се јавност упозна са неколико најзначајнијих информатичких трендова у савременом свету.

Др Огњен Пантелић са Факултета организационих наука говорио jе о ЕРП (Enterprise Resource Planning) системима у облаку. Са развојем технологије и Интернета, појавила се потреба за доступношћу података било где, без обзира на уређај помоћу кога се приступа подацима. Као одговор на потребе корисника појавила су се ЕРП решења на Cloud платформи. Већина вендора данас нуде ЕРП решења у „облаку“. Постоје бројни фактори које треба узети у разматрање ако се планира прелазак са класичног ЕРП система на Cloud платформу.

Др Жарко Станисављевић са Електротехничког факултета у предавању „Савремени трендови у области сигурности и заштите података“ је указао на савремене трендове у области сигурности и заштите података. Када је у питању дужина кључа све указује на то да је још увек 128 бита довољно, мада се велики број корисника превентивно опредељује за коришћење 256 бита. У области мрежне и интернет сигурности приказана је нова верзије познатог протокола за обезбеђивање сигурности на транспортном слоју (TLS).

Др Ђорђе Кривокапић са ФОН-а и Данило Кривокапић из SHARE фондације у предавању „Утицај GDPR-a на ИТ сектор у Србији“ указују на крупне промене у заштити података о личности. GDPR као Општа уредба о заштити података о личности успоставља нови правни оквир који прописује начин коришћења података о личности грађана ЕУ и компанија које послују са седиштем у оквиру ЕУ.

Срећко Миодраговић из компаније ComTrade говорио je на тему“ ICO (initial coin offering) – inicijalna ponuda coina/tokena“.. Огроман број стартап компанија последњих година управо преко ICO је организовало прикупљање средстава за реализацију својих пројеката.

Петар Богојевић, и Вукашин Влаховић из компаније Saga New Frontier Group одржали су предавање ЛОКАЦИЈСКИ СЕРВИСИ У СЛУЖБИ МАРКЕТИНГА И ПРОДАЈЕ. Они указују да су раст броја мобилних уређаја, њихова свакодневна употреба и све већи прелазак на бежичне технологије отворили пут да се у последњих 10 година развију технологије лоцирања уређаја у затвореном простору. Технологије лоцирања засноване на WiFi-у су доживеле највећу комерцијалну експлоатацију услед своје једноставности, присутности и ниске цене имплементације. СагаGFence (G#) решење демонстрира како се сигнали добијени кроз WiFi мрежу, са мобилних уређаја, таблета и рачунара могу искористити за боље разумевање образаца кретања корисника у објекту од интереса. Касније, службе за унапређење пословних процеса могу искористити добијене податке, упоредити их са подацима добијеним из других система и добити нову слику о свом пословању.

Учешће на скупу ИНФОРМАТИКА 2018. помогло је присутнима да се оспособе да: квалитетно користе ЕРП у “облаку“, ефикасно заштите своје податке, припреме се за примену Уредбе ГДПР, добију најновије вести о иницијалној понуди coina/tokena, упознају е локацијске сервисе у служби маркетинга и разговарају са еминентним ИТ експертима који су били на скупу.

 

Објаве медија:

Personal magazin >>>

IT Exclusive News >>>

LiveTV >>>

 

Галерија слика >>>