Извештај са скупа:
Јутјубери су постали мега звезде

Друштво за информатику Србије организовало је 15 априла у Дому омладине Београда трибину “Јутјубери су постали мега звезде”

 

 

У свету постоји неколико милиона а и у Србији има десетина хиљада гејмера и јутјубера. То су млади који воле рачунарске игре, врло су вични коришћењу рачунара и интернета, предузимљиви и амбициозни у пласирању својих идеја преко интернета.

Познати домаћи јутјубери су: Милан Инић, Марија Жежељ, Јана Дачевић, Богдан Илић (“Бака прасе”), Алекса Станковић, Милица Питић Кованска и др.

Они врло вешто одржавају везе са својим вршњацима говорећи им на језику и терминима који су им блиски и имају велики број пратилаца. Играјући се и прављењем видео клипова они стварају свој свет који већина старијих не разуме. Настаје све већи јаз између старијих и младих и тај феномен треба проучавати.

На трибини су о јутјуберима говорили:

  • проф. др Далибор Петровић,
  • Вукашин Стојков,
  • Миомир Попесков,
  • Драгутин Минић Карло,
  • Катарина Ђорђевић
  • Алекса Станковић.

 

 

Они су указали да јутјубери имају специфична знања и интересовања, показују смисао за предузетништво и осмишљавање активности великог броја младих. За неке јутјубере стечена искуства су пут до сопствене компаније, стартапа и сл.

Неки јутјубери, иако су претежно још увек деца имају завидне приходе па чак помажу родитеље, учествују у хуманитарним акцијама и сл.

Драгутин Минић Карло је говорио афоризме о јутјуберима и између осталог рекао “Деца су одушевљена јутјуб програмима, јер их не кваре вести”.

Трибину је врло инвентивно водила новинар Ивана Миленковић.