Делегација Друштва за информатику Србије посетила др Михаила Јовановића, директора канцеларије за ИТ и еУправу

 

Београд, 20. фебруар 2018.

 

Делегацију Друштва за информатику Србије су чинили: Никола Марковић, проф. др Драгана Бечејски–Вујаклија, Милован Матијевић и др Мирољуб Костић. 

Др Михаило Јовановић је поздравио представнике Друштва за информатику Србије и истакао да са задовољством прати активности Друштва и да види да се наши програми подударају. Јовановић је посебно представио поједине активности из Акционог плана за период од 2018. до 2019. године за спровођење Стратегије развоја информационог друштва у Републици Србији за 2020. годину, који је Влада недавно усвојила.

Представници Друштва за информатику Србије су представили досадашње активности Друштва које има дугу традицију залагања за информатизацију Србије и које ове године обележава 45 година постојања.

Друштво сваке године има на десетине активности на промоцији нових ИКТ и софтверских решења, афирмацији домаћих ИКТ решења и разматрању актуелних друштвених и економских проблема у информатичким делатностима.

Посебно је указано да је Друштво поднело на десетине разних иницијатива надлежним органима, али да на већину нема одговора (подстицајне мере за дигитализацију, организовани и координирани рад на развоју индустрије 4.0, обнова националног штанда на „CEBIT“-у, обједињавање надлежности за послове из области развоја информационог друштва, заштита личних података у ИЗИС-у, развој националног безбедносног софтвера и др.). Неке иницијативе су после вишегодишњих настојања почеле успешно да се реализују (повећање квота за упис на факултете из области информатике, увођење обавезног предмета из информатике у основне школе и др.).

Господину Јовановићу је посебно указано на: потребу да се у оквиру развоја еУправе претходно обави стандардизација процедура, неопходности да се организују анализе стања ИТ тржишта које веома заостаје за потребама, развој домаћег софтвера за информациону безбедност и борбу против растућих опасности од вируса и др.

На крају састанка, др Јовановић се захвалио на изнетим мишљењима и предлозима и истакао да ће му то све бити од користи у даљем раду, а да ће се о питањима која су његовој надлежности разговарати детаљније.