OBELEŽEN DAN INFORMATIČARA SRBIJE


U Beogradu je 18. novembra 2020. održan onlajn skup “Dan informatičara Srbije” koji se organizuje kao sećanje na 18. novembar 1960. kada je promovisan računar CER 10, prvi domaći digitalni računar proizveden u Institutu Mihajlo Pupin. Naša zemlja je tada bila jedna od šest u svetu, gde su postojala znanja, interes države i potrebe da se proizvede digitalni računar. Projektovanje i proizvodnja digitalnog računara je tada predstavljalo vrhunski naučni i tehnološki poduhvat.

Učesnike skupa su pozdravili: Vladan Atanasijević predsednik Upravnog odbora Društva za informatiku Srbije i Sava Savić pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Nakon uvodnih obraćanja, prikazan je film „60 godina od prvog domaćeg digitalnog računara CER 10″. Snimanje filma su organizovali Društvo za informatiku Srbije i portal „Telegraf.rs“.

Snimljeni su razgovori sa prof. dr Nedeljkom Parezanovićem, profesorom Beogradskog univerziteta u penziji, prof. dr Sanjom Vraneš, direktorom Instituta Mihailo Pupin, Vladanom Atanasijevićem, menadžerom iz kompanije „ComTrade“ i Nikolom Markovićem, predsednikom Društva za informatiku Srbije.

Iz filma su potekle poruke da ovaj veliki jubilej treba iskoristiti za još masovniju digitalizaciju poslovanja, proaktivniju ulogu države u razvoju digitalne Srbije, stalno unapređivanje IT obrazovanja i dvocifreni razvoj IT tržišta u Srbiji.

Povodom ovog jubileja urađena je monografija „60 godina od prvog digitalnog računara u Srbiji – digitalizacija koja teče“. Objavljeno je 25 priloga u kojima se komentariše protekli period ali i najavljuju novi trendovi. Urednici monografije su prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija i Nikola Marković. Monografiju su predstavili recenzenti: prof. dr Milo Tomašević sa Elektrotehničkog fakulteta i dr Dušan Starčević, profesor emeritus.

Na kraju skupa prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija je objavila dobitnike plaketa DIS za najbolje informatičke rezultate u 2020. godini.


Društvo za informatiku Srbije na osnovu člana 19. Statuta Društva dodelilo je P L A K E T E za izvanredne doprinose u razvoju informatike u 2020. godini.

Žiri je radio u sastavu:

  • prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija,
  • Nikola Marković,
  • Dr Milan Paroški,
  • prof. dr Igor Tartalja,
  • dr Tamara Vučenović,
  • Saša Matejić,
  • Bojan Milenković,
  • Saša Milašinović
  • Anita Manjenčić.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, žiri je konsultacije i žiriranje obavio putem elektronske pošte. Ove godine smo dobili značajno manji broj prijava za Plaketu. Žiri je nakon razmatranja svih prispelih predloga i rasprave, glasanjem, a saglasno odredbama Poslovnika o radu žirija, doneo

ODLUKU:

1. PLAKETA DIS-a za inovativan start up poduhvat je dodeljena:

„Vendor lever“ – Tele Go d.o.o.

Vendor Lever softver omogućava digitalno upravljanje automatima za prodaju (slatkiša, pića). Ovaj softver je deo Vendor Lever platforme, putem koje se automati sa starim mehanizmom unapređuju u smart vending mašine. Integrišući napredne funkcionalnosti sa starim modelima mašina, ova platforma omogućava vending operaterima da poboljšaju korisničko iskustvo i modernizuju svoje poslovanje bez kupovine novih mašina.

 

2. PLAKETA DIS-a za razvijen i primenjen IT proizvod ili informatičku uslugu je dodeljena:

Leak Hunter – sistem za detekciju curenja tečnosti iz magistralnih cevovoda – Netico Solutions d.o.o.

Sistem za detekciju curenja tečnosti (nafte i naftnih derivata, TNG, etanola, vode i drugih fluida) iz magistralnih cevovoda, je proizvod koji obuhvata softverski module za:
1. Prikupljanje, sinhronizaciju i filtriranje podataka sa mernih instrumenata,
2. Prenos podataka u nestabilnim uslovima rada telekomunikacione infrastrukture,
3. Smeštaj podataka u bazu podataka velikog kapaciteta u realnom vremenu,
4. Analizu podataka koji ukazuju na curenje (glavni modul) – LDS core app-a.
Interfejs: a. web aplikacija za prikazivanje stanja cevovoda i automatsko izdavanje radnih naloga održavanja po identifikaciji događaja curenja u realnom vremenu; b. naknadnu analizu događaja i podešavanje parametara metoda za detekciju curenja; c. ponovno pregledanje rada sistema.
5. Upravljanje transporta pojedinih šarži produkata kroz čvorišta tzv. Batch Tracking System.

eSanduče i Onlajn zakazivanje termina za PCR testiranje na lični zahtev – Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Vlada Republike Srbije, za dva projekta.

eSanduče je tehnički nezavisna komponenta sistema eUprave koja ima zadatak da obezbedi obaveštavanje o trenutku uručenja, odnosno predaje akta i drugih izveštavanja o postupanju organa. Uključuje elektronsku dostavu rešenja u Jedinstveno sanduče korisniku Portala eUprava.

Aplikacija Zakazivanje termina za PCR testiranje je nastala kao reakcija na nastalu epidemiološku situaciju. Do sada ju je koristilo više hiljada građana.
Radi se o dve različite aplikacije, koje su namenjene širokoj upotrebi.
Razmatrajući oba predloga, zaključili smo da ih objedinjeno nagradimo, ceneći napore Kancelarije da obuhvati široki spektar potreba građana i da ih ujedno nagradom stimulišemo na još intenzivniji razvoj sistemski bolje zaokruženih aplikacija.

 

3. PLAKETA DIS-a za objavljen naučni rad iz oblasti informatike nije dodeljena.

 

4. Žiri je zaključio da dodeli sledeće POHVALE DIS-a:

– projekat ADA (Akademska Digitalna Asistentkinja) četbot

Beogradska akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija
Četbot je dostupan 24 sata dnevno tokom cele godine, čime se obezbeđuje visoka dostupnost studentu; Omogućava istovremeno opsluživanja više stotina studenata; Preskače se korak odlaska do šaltera da bi se dobila određena informacija; Studenti se rešavaju komunikacije putem telefona i e-pošte, jer ADA daje odgovore i rešava jednostavne zahteve i pruža usluge studentima odmah (prijava ispita, kupovina knjige, provera kredita ili proseka ocena itd.); Informaciju o projektu smo dobili kroz izlaganje prof. Radeta Matića na skupu Informatika 2020. Slušaocima se projekat dopao, pozvali smo autore da se prijave.

Dušan Džamić, Jun Pei, Miroslav Marić, Nenad Mladenović i Panos Pardalos – „Exponential quality function for community detection in complex networks”

Rad se bavi Kompleksnim mrežama, koje su se u toku poslednje dve decenije pokazale kao izuzetno koristan koncept u proučavanju karakteristika kompleksnih sistema sastavljenih od velikog broja elemenata između kojih postoje izrazito jake nelinearne interakcije.
Rad je objavljen ove godine u prestižnom časopisu „International Transactions in Operational Research“, sa IF=2.987, u oblasti Operations Research & Management Science, te smo zaključili da zaslužuje pohvalu.

– Agencija „Telegraf” i Anđelina Petrović, Komtrejd, za podršku u organizaciji obeležavanja 60 godina CER-a – snimanje filma o računaru CER

Žiri čestita dobitnicima PLAKETA i zahvaljuje svima koji su prijavili kandidate za PLAKETE Društva za informatiku Srbije u 2020. godini. Dodelu plaketa i Pohvala ćemo organizovati čim to epidemiološki uslovi dozvole. Očekujemo da iduće godine imamo više predloga, a da dobitnicima nagrade i pohvale uručimo uživo!

 

60 godina od prvog domaćeg digitalnog računara CER 10