ОБЕЛЕЖЕН ДАН ИНФОРМАТИЧАРА СРБИЈЕ


У Београду је 18. новембра 2020. одржан онлајн скуп “Дан информатичара Србије” који се организује као сећање на 18. новембар 1960. када је промовисан рачунар ЦЕР 10, први домаћи дигитални рачунар произведен у Институту Михајло Пупин. Наша земља је тада била једна од шест у свету, где су постојала знања, интерес државе и потребе да се произведе дигитални рачунар. Пројектовање и производња дигиталног рачунара је тада представљало врхунски научни и технолошки подухват.

Учеснике скупа су поздравили: Владан Атанасијевић председник Управног одбора Друштва за информатику Србије и Сава Савић помоћник министра за трговину, туризам и телекомуникације.

Након уводних обраћања, приказан је филм „60 година од првог домаћег дигиталног рачунара ЦЕР 10″. Снимање филма су организовали Друштво за информатику Србије и портал „Тelegraf.rs“.

Снимљени су разговори са проф. др Недељком Парезановићем, професором Београдског универзитета у пензији, проф. др Сањом Вранеш, директором Института Михаило Пупин, Владаном Атанасијевићем, менаџером из компаније „ComTrade“ и Николом Марковићем, председником Друштва за информатику Србије.

Из филма су потекле поруке да овај велики јубилеј треба искористити за још масовнију дигитализацију пословања, проактивнију улогу државе у развоју дигиталне Србије, стално унапређивање ИТ образовања и двоцифрени развој ИТ тржишта у Србији.

Поводом овог јубилеја урађена је монографија „60 година од првог дигиталног рачунара у Србији – дигитализација која тече“. Објављено је 25 прилога у којима се коментарише протекли период али и најављују нови трендови. Уредници монографије су проф. др Драгана Бечејски Вујаклија и Никола Марковић. Монографију су представили рецензенти: проф. др Мило Томашевић са Електротехничког факултета и др Душан Старчевић, професор емеритус.

На крају скупа проф. др Драгана Бечејски Вујаклија је објавила добитнике плакета ДИС за најбоље информатичке резултате у 2020. години.


Друштво за информатику Србије на основу члана 19. Статута Друштва доделило је П Л А К Е Т Е за изванредне доприносе у развоју информатике у 2020. години.

Жири је радио у саставу:

  • проф. др Драгана Бечејски Вујаклија,
  • Никола Марковић,
  • Др Милан Парошки,
  • проф. др Игор Тартаља,
  • др Тамара Вученовић,
  • Саша Матејић,
  • Бојан Миленковић,
  • Саша Милашиновић
  • Анита Мањенчић.

Због неповољне епидемиолошке ситуације, жири је консултације и жирирање обавио путем електронске поште. Ове године смо добили значајно мањи број пријава за Плакету. Жири је након разматрања свих приспелих предлога и расправе, гласањем, а сагласно одредбама Пословника о раду жирија, донео

ОДЛУКУ:

1. ПЛАКЕТА ДИС-а за иновативан start up подухват је додељена:

„Vendor lever“ – Tele Go d.o.o.

Вендор Левер софтвер омогућава дигитално управљање аутоматима за продају (слаткиша, пића). Овај софтвер је део Вендор Левер платформе, путем које се аутомати са старим механизмом унапређују у смарт вендинг машине. Интегришући напредне функционалности са старим моделима машина, ова платформа омогућава вендинг оператерима да побољшају корисничко искуство и модернизују своје пословање без куповине нових машина.

 

2. ПЛАКЕТA ДИС-а за развијен и примењен ИТ производ или информатичку услугу је додељена:

Leak Hunter – систем за детекцију цурења течности из магистралних цевовода – Netico Solutions д.о.о.

Систем за детекцију цурења течности (нафте и нафтних деривата, ТНГ, етанола, воде и других флуида) из магистралних цевовода, је производ који обухвата софтверски модуле за:
1. Прикупљање, синхронизацију и филтрирање података са мерних инструмената,
2. Пренос података у нестабилним условима рада телекомуникационе инфраструктуре,
3. Смештај података у базу података великог капацитета у реалном времену,
4. Анализу података који указују на цурење (главни модул) – LDS core app-a.
Интерфејс: a. web апликација за приказивање стања цевовода и аутоматско издавање радних налога одржавања по идентификацији догађаја цурења у реалном времену; b. накнадну анализу догађаја и подешавање параметара метода за детекцију цурења; c. поновно прегледање рада система.
5. Управљање транспорта појединих шаржи продуката кроз чворишта тзв. Batch Tracking System.

еСандуче и Онлајн заказивање термина за PCR тестирање на лични захтев – Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, Влада Републике Србије, за два пројекта.

еСандуче је технички независна компонента система еУправе која има задатак да обезбеди обавештавање о тренутку уручења, односно предаје акта и других извештавања о поступању органа. Укључује електронску доставу решења у Јединствено сандуче кориснику Портала еУправа.

Апликација Заказивање термина за PCR тестирање је настала као реакција на насталу епидемиолошку ситуацију. До сада ју је користило више хиљада грађана.
Ради се о две различите апликације, које су намењене широкој употреби.
Разматрајући оба предлога, закључили смо да их обједињено наградимо, ценећи напоре Канцеларије да обухвати широки спектар потреба грађана и да их уједно наградом стимулишемо на још интензивнији развој системски боље заокружених апликација.

 

3. ПЛАКЕТА ДИС-а за објављен научни рад из области информатике није додељена.

 

4. Жири је закључио да додели следеће ПОХВАЛЕ ДИС-а:

– пројекат АДА (Академска Дигитална Асистенткиња) четбот

Београдска академија пословних и уметничких струковних студија
Четбот је доступан 24 сата дневно током целе године, чиме се обезбеђује висока доступност студенту; Омогућава истовремено опслуживања више стотина студената; Прескаче се корак одласка до шалтера да би се добила одређена информација; Студенти се решавају комуникације путем телефона и е-поште, јер АДА даје одговоре и решава једноставне захтеве и пружа услуге студентима одмах (пријава испита, куповина књиге, провера кредита или просека оцена итд.); Информацију о пројекту смо добили кроз излагање проф. Радета Матића на скупу Информатика 2020. Слушаоцима се пројекат допао, позвали смо ауторе да се пријаве.

Душан Џамић, Jun Pei, Мирослав Марић, Ненад Младеновић i Panos Pardalos – „Exponential quality function for community detection in complex networks”

Рад се бави Комплексним мрежама, које су се у току последње две деценије показале као изузетно користан концепт у проучавању карактеристика комплексних система састављених од великог броја елемената између којих постоје изразито јаке нелинеарне интеракције.
Рад је објављен ове године у престижном часопису „International Transactions in Operational Research“, са ИФ=2.987, у области Operations Research & Management Science, те смо закључили да заслужује похвалу.

– Агенција „Телеграф” и Анђелина Петровић, Комтрејд, за подршку у организацији обележавања 60 година ЦЕР-а – снимање филма о рачунару ЦЕР

Жири честита добитницима ПЛАКЕТА и захваљује свима који су пријавили кандидате за ПЛАКЕТЕ Друштва за информатику Србије у 2020. години. Доделу плакета и Похвала ћемо организовати чим то епидемиолошки услови дозволе. Очекујемо да идуће године имамо више предлога, а да добитницима награде и похвале уручимо уживо!

 

60 година од првог домаћег дигиталног рачунара ЦЕР 10