Друштво за информатику Србије  и Привредна комора Србије су 3. маја 2023. године одржали округли сто “Вештачка интелигенција и роботизација – домаћи развој и примене”.

Уводна излагања су поднели: проф. др Зоран Миљковић са Машинског факултета, проф. др Александар Родић, Институт Михајло Пупин, проф. др Александар Рикаловић, ФТН Нови Сад и мр Драгорад  Миловановић. ДИС Модератор је био Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије.

Уводничари су указали:

Вештачка интелигенција (ВИ) треба да буде у функцији развоја човечанства, а не да га угрожава. Од Владе се очекује да предложи Закона о ВИ и да се регулише хумана употреба ВИ.

У србији постоји вишедеценијска традиција развоја ВИ и роботике, почев од “Београдске шаке”,  “нумерички управљаних машина Лола” па до савремених робота.

ВИ пре свега омогућава да се најбрже дође до потребних информација.

Почео је убрзани развој ВИ и постоје прогнозе да ће он 70-тих година овог века достићи и превазићи људску интелигенцију. Потребно је да откријемо замке пред којима ће се наћи наука и технологија. Не сме се дозволити да ВИ превазиђе људску интелигенцију.

Посебно је актуелан проблем неконтролисане и претеране примене науке и технологије. ВИ омогућава да машине комуницирају између себе.  Држава треба да обезбеди да човек контролише примене науке и ВИ и осмишљава њихов даљи хумани развој.

Неопходно је да систем образовања и медији омогуће описмењавање грађана за правилну  примену и схватање ВИ.

Бележе се успешни случајеви примена ВИ и роботике у: науци, рачунарском програмирању, саобраћају, машинској индустрији, пољопривреди, банкарству, еУправи и другим делатностима.  Развијени су и  у примени : робот за брање шљива, робот прскалица и косачица, робот Ема на Учитељском факултету, робот Рајко на Машинском факултету и др.

На скупу је предложено да се Привредна комора Србије (ПКС) ангажује на идентификовању потреба и повезивању заинтересованих компанија са научним и другим стручним институцијама које могу понудити одговарајуће апликације вештачке интелигенције и роботе. Представници ПКС су прихватили ову иницијативу и најавили прве договоре већ наредне недеље.

Учесници скупа су везано за трагичну погибију 8 ученика основне школе Владислав Рибникар, предложили да треба указати на злоупотребе интернета и друштвених мрежа у ширењу лажних вести и криминалних активности, као и да посебно треба заштитити младе од таквих утицаја. Друштво за информатику Србије ће ову иницијативу објавити у саопштењу за медије и на свом сајту.

Примене појединих апликација ВИ и посебно ChatGPT су последњих месеци изазвале изненађење  и страх у јавности, да ће наступити злоупотребе ВИ и хаос. Уследиле су иницијативе неколико истакнутих личности који су креатори појединих апликација ВИ, да се заустави развој и примена  ВИ, док се не утврде принципи даљег развоја ВИ. То је сада, велики захтев и дилема пред надлежним органима и науком. Поставља се питање, да ли је могуће зауставити развој ВИ? Стручна јавност мисли да се развој ВИ не може зауставити, али да се мора регулисати и редиговати на хуманим принципима.

На крају скупа је закључено да медији треба да допринесу објективном информисању јавности о  ВИ.

DISskup-VestackaInteligencija
Учесници ДИС скупа на тему “Вештачка интелигенција и роботизација”