БЕОГРАД, 4. фебруар 2016.

Друштво за информатику Србије је 4 фебруара у Дому омладине организовало скуп на коме је обележено 70 година од првог дигиталног рачунара „ENIAC“. Наиме, 15 фебруара 1946. године у САД је извршена инструкција првог потпуно електронског рачунара „ENIAC“.

Др Петар Кочовић је говорио о компонентама, карактеристикама и применама рачунара „ENIAC“.

 

ENIAC_2016

 

Истовремено, на скупу се говорило и о првим данима рачунарства у Србији, а пре свега о првом домаћем дигиталном рачунару „ЦЕР 10“ који је произведен 1960. године у Институту Михајло Пупин у Београду. Рачунар је реализован по идејном пројекту који су сачинили проф. др Тихомир Алексић и академик Рајко Томовић.

О рачунару „ЦЕР 10“ говорио је дипл. инг. Душан Христовић који је био у екипи која је радила на развоју овог рачунара. „ЦЕР 10“ је имао меморију са феритним језгрима капацитета 2×12 килобајта, подржавао је 24 основне инструкције и могао је да изврши 50.000 операција у секунди. После рачунара „ЦЕР 10“ развијена је читава фамилија „ЦЕР“ рачунара.

Дипл. инг. Слободан Срећковић, дугогодишњи директор компаније ИНФОРМАТИКА а.д. је евоцирао своја сећања на развој и примену рачунара у фабрици ЛОЛА и Институту Михајло Пупин. У ЛОЛИ је радио на развоју индустријских рачунара који су се уграђивали у машине алатљике које су тако добијале своју интелигенцију и врло успешно су се пласирале на домаћем и иностраном тржишту.

Мр Милан Гаковић из Енергопројект-Енергодата је представио искуства ове компаније у првим применама рачунара у пројектовању великих грађевинских објеката (Ђердап, Мратиње и др.)

На трибини се развила веома жива дискусија у којој је потврђен некадашњи висок ниво научних и технолошких знања и способности да се произведу и примене дигитални рачунари.

Поставило се и питање – како би Србија која и сада има врло квалитетне кадрове могла да унапреди улогу и позицију у производњи и примени врхунских ИКТ решења.