Društvo za informatiku Srbije podržalo je inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o unapređivanju nastave iz informatike i računarstva u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

U produžetku možete pročitati tekst podrške a ovde možete preuzeti kopiju predatog dokumenta >>>

 

 

Poštovani gospodine ministre,

Društvo za informatiku Srbije podržava Vašu inicijativu za unapređivanje nastave iz informatike i računarstva koju ste 10 marta 2016. podneli Nacionalnom prosvetnom savetu.

Inicijativa koju ste podneli obuhvata sve predloge za koje se već nekoliko godina zalaže Društvo za informatiku Srbije. Smatramo da treba predmet informatika i računarstvo da bude obavezan u svim razredima osnovne i srednje škole. Nastavni plan treba da bude odgovarajući prema uzrastu učenika.

Društvo za informatiku Srbije je 29. marta 2016. nakon velikog javnog skupa zainteresovanih za unapređivanje nastave iz informatike i računarstva, osnovalo sekciju koja će pratiti i prema potrebi pomagati u realizaciji aktivnosti na unapređivanju nastave iz informatike i računarstva.

Smatramo da se mora organizovano i efikasno raditi na unapređivanju nastave iz informatike i računarstva, jer će u protivnom nastati sve veće štete za privredu i društvo. Već danas, a posebno u vremenu koje dolazi, biće nephodno da završeni učenici budu sposobni da u svakodnenom produktivnom radu i ličnom životu kreativno koriste programiranje, vrhunske IKT i algoritamski način mišljenja.

Unapređivanjem nastave iz informatike i računarstva učiniće se veliki doprinos razvoju Srbije i smanjivanju sadašnjeg zaostajanja u primeni visokih tehnologija.

Društvo za informatiku  Srbije je spremno na dalju saradnju u unapređivanju nastave iz informatike i računarstva.