ДРУШТВО ЗА ИНФОРМАТИКУ СРБИЈЕ
у сарадњи са Математичким факултетом у Београду и Београдским сајмом

ОРГАНИЗУЈЕ
у уторак 13.05.2014. у 11:00
на Београдском сајму, хала 4 – Велика сала

НАУЧНО-СТРУЧНИ СКУП
ИНФОРМАТИКА 2014

„Нови трендови у развоју информационих система“

 

П р о г р а м:

Регистрација учесника од 10:30 до 11:00 часова у холу испред Велике сале

  1. др Зорица Станимировић и Марко Милошевић, Математички факултет и др Дарко Трифуновић Факултет безбедности: Софтвер за препознавање лица
  2. др Слађан Бабарогић, Факултет организационих наука: Потенцијал графовских база података
  3. Иван Тамбурић, директор сектора решења за управљање информацијама САГА: Big Data
  4. Иван Лазаревић, Solution Architect S&T: Оставаривање интероперабилности између информационих система
  5. Марко Мандић, Key Account Manager Asseco SEE: Нове могућности за умрежено и мобилно пословање
  6. др Мирослав Марић, Математички факултет: Платформа еЗбирка

Након скупа око 13:00 часова одржаће се Скупштина Друштва за информатику Србије.
Одштампан позив служи 13.05.2014. за улазак на Београдски сајам.
Уплатите котизацију (чланарину) од 1.000,00 динара на жиро рачун Друштва за информатику Србије: 160-17805-11 или у готовом на скупу.

Због ограниченог броја места долазак најавите секретару ДИС, Зорану Коруновићу е-маил infosis@novibeograd.rs или на nimar@rcub.bg.ac.rs


 

Одржан скуп ИНФОРМАТИКА 2014.

Друштво за информатику Србије организовало је 13 маја 2014. године традиционални научно стручни скуп ИНФОРМАТИКА 2014.
Мото скупа био је „Нови трендови у развоју информационих система“.
Скуп је у име Министарства за трговину, туризам и телекомуникације поздравио и отворио мр. Небојша Васиљевић.

Научни радници и експерти из области информатике одржали су предавања о неким најновијим домаћим успешним ИКТ пројектима и основним ИКТ трендовима у свету.

Др Зорица Станимировић, Марко Милошевић и др Дарко Трифуновић представили су резултате научног пројекта „Софтвер за препознавање лица“.
Реч је о софтверу који користећи најновије могућности ИКТ служи за аутоматско препознавање и идентификацију особа на основу дигиталних фотографија њиховог лица и њиховог упоређивања са дигиталним описима фотографија у бази података.

Др Слађан Бабарогић са ФОН-а је одржао предавање „О потенцијалу графовских база података“. Развој информационог друштва наметнуо је захтеве за што бржим одзивом система и високим нивоом скалабилности, дистрибуираности и расположивости база података. Постојећи системи за управљање релационим базама података нису одговарали овим захтевима и зато је дошло до појаве „NoSQL“ база података.

Иван Тамбурић из компаније САГА одржао је предавање „Big Data“. Количина података (структуирани и не структуирани) енормно расту и потребни су софтвери да се они обраде и користе. Запослени користе у просеку 3 уређаја. Мноштво података потиче са рачунара, смарт уређаја, РФИД, разних сензора и др. „Google“ је пример како се од прикупљања и обраде мноштва података прави бизнис. На жалост, код нас многи мисле да је то далека будућност.

Мр Иван Лазаревић из „SnT“ говорио је о „Остваривању интероперабилности између информационих система“. Са аспекта софтверских система, интероперабилност означава способност различитих програма да размењују податке путем стандардних пословних процедура, читају и памте исте формате података и користе исте протоколе. Посебно је описана интероперабилност државних органа.

Дане Хинић из компаније „Asseco SEE“ одржао је предавање „Сигурносни изазови у мобилном пословању“. Колико сутра биће 4 пута више мобилних него „Windows“ апликација. Пословни човек користи 3 ИКТ уређаја, 65% послова обавља ван своје основне пословне локације, у пословању користи око 200 апликација, а око 80% је не структуираних података. Претње су: вируси, „malware“, циљани напади, крађе или губљење уређаја, ненамерне грешке. Безбедност је у све већој опасности.

Др Мирослав Марић са Математичког факултета представио је „Платформу еЗбирка“. То је збирка задатака за више разреде основне школе. Платформа је креирана коришћењем бесплатних технологија и алата (HTML5, PHP, MySQL, MatJah и Geogebra) и функционише на већини модерних уређаја. Креирано је око 12.000 задатака из математике. Отворено је око 300 корисничких налога. Уочена је заинтересованост наставника из Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Македоније и др. За прва 3 месеца било је око 80.000 прегледа наставних материјала. У току је истраживање шире употребљивости платформе еЗбирка у наставном процесу. Ово је само почетак, изгледа да ће за кроз пар година ученици уместо уџбеника и свезака користити само таблет.

Скупу ИНФОРМАТИКА 2014. је присуствовало око 100 ИТ стручњака.
Након скупа одржана је редовна годишња скупштина Друштва за информатику Србије.