Друштво за информатику Србије, Удружење фриленсера и предузетника и Удружење радника на интернету организују у петак 15 јануара 2021. од 11:00 – 11:50 часова онлајн вебинар

 

Искористити потенцијал ИТ паушалаца, фриленсера и радника на интернету!

 

Поздравни говор:

Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије(ДИС)

 

Позвани уводничари:

  • Младен Милосављевић, представник Удружења фриленсера и предузетника: Шта траже ИТ фриленсери и предузетници?
  • Представник Удружења радника на интернету: шта предлаже Удружење?
  • Ђорђе Цветковић, представник ДИС: Развој дигиталне Србије и место ИТ фриленсера, паушалаца и радника на интернету у њој!
  • Представник Министарства за финансије: Шта тражи и предлаже Министарство финансија? – чека се потврда учешћа.

 

Напомене:

  • У Србији има око 100.000 ИТ фриленсера, паушалаца и радника на интернету и они имају драгоцен допринос у развоју дигиталне Србије.
  • Они раде на домаћем и на светском тржишту где је лакше наћи клијента за рад са безбедне дистанце.
  • Они су незадовољни садашњом положајем, тражи се законско решење које би било јасно и које би легализовало и стимулисало њихов рад.
  • Један број фриленсера излаз види у одласку у иностранство или престанку делатности.
  • Фриленсери нису у радном односу и не би требали да плаћају доприносе који се односе на запослене.
  • Садашње стање продукује штетне последице по државу, ИТ делатност и појединце и треба га хитно мењати!
  • Потребни су договор и компромис!

 

Конекција преко линка >>>

 


 

Извештај са вебинара

БЕОГРАД , 15. јануар 2021.

Друштво за информатику Србије, Удружење фриленсера и предузетника и Удружење радника на интернету су 15 јануара 2021. одржали вебинар “Искористити потенцијал фриленсера и радника на интернету”. Циљ је био да се скрене пажња на улогу и значај фриленсера и радника на интернет, који се само запошљавају и стичу доходак на основу свог знања и рада, а који су у децембру изненађени са неочекиваним износима пореза и захтевима да се плате порези чак и за 5 година уназад.

Представници поменутих удружења су на вебинару истакли:

  1. Фриленсери и радници на интернет су свесни да морају да плате порез али траже да се претходно регулише њихов радноправни и порески статус,
  2. Разматра могућност увођења прогресивног опорезивања,
  3. Обустави тренутну кампању против фриленсера и ретроактивног опорезивања,
  4. Треба отпочети разговори о реалној оцени пореских могућности фриленсера,
  5. Потребан је договор о не опорезивом износу и адекватном нормирању трошкова,
  6. Било бу најбоље да се донесе “Lex specialis” како би се изашло из садашње конфузије правног статуса фриленсера који је настао 2014. године када су фриленсери избрисани из Закона о раду,
  7. Већ два месеца се неуспешно траже разговори са надлежним из Министарства финансија, а што се види и кроз њихово одсуство и са овог вебинара,
  8. Држава би могла, као што субвенционише стране инвеституре, да делимично субвенционише и пореске обавезе фриленсера,

 

Представници поменутих удружења су изјавили да неће дозволити политизацију свог пореског проблема, јер би то само отежало решавање проблема.

Учесници вебинара апелују на надлежне органе да што пре прихвате разговоре, како би се дошло до рационалног решења и смањења тензија.

Друштво за информатику Србије сматра да порезе треба платити, али да су фриленсери и радници на интернет значајан део информатичког потенцијала Србије чији рад треба боље регулисати и стимулисати.

Представници фриленсера и Удружења радника на интернету су најавили да настављају борбу за бољи положај и да за 16 јануар припремају протесни скуп испред Народне скупштине Републике Србије.

На крају, може се констатовати, да је вебинар био добра прилика да се чују мишљења фриленсера, предузетника и радника на интернету о њиховом непрецизно регулисаном положају, сагледају нека могућа решења, информише шира јавност о актуелној ситуацији и позову надлежни државни органи да предузму потребне мере.

Друштво за информатику Србије је 17 јануара 2021 предлоге са вебинара упутио Ани Брнабић, председници Владе , Синиши Малом министру финансија и Татјани Матић министарки за трговину, туризам и телекомуникације.