Društvo za informatiku Srbije i Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije organizuju u utorak 10. marta 2020. od 9:00 časova

JUTARNJE IT NOVOSTI

za inovaciju znanja i popularisanje najnovijih informacionih tehnologija i njihovih primena

Saopštenja:

09:00 – 09:30 Veb sajt je vaš izlog – „www.naklik.rs” dobitnik PCPress priznanja Top 50
Đorđe Vojimirović, „Linum Internet Solution“

09:30 – 10:00 „WIFI 6“ Huawei
Zorica Grba, Senior Delivery manager – Huawei Enterprise Business
Ivana Mitrović, Solution manager – Huawei Enterprise Business

Voditelji:

  • Jelena Jovanović, Privredna komora Srbije
  • Nikola Marković, Društvo za informatiku Srbije

Skup se održava u Privrednoj komori Srbije, Terazije 23, Velika sala, II sprat


Vaš vebsajt je vaš izlog, pogledajte www.naklik.rs
Društvu za informatiku Srbije se 10 marta, na skupu Jutarnje IT novosti predstavilo „Vaš veb sajt je vaš izlog“. Prezentaciju je održao Đorđe Vojimirović kreativni direktor u kompaniji Linum Internet Solutions. On je naglasi da sajt mora da bude jednostavan, pregledan, tehnički ispravan i da omogući poslovanje.
Treba iskoristiti mogućnosti da se mere rezultati primena sajta. Gugl preko Gugl analitik I Gugl Tag manadžera pruža alate za merenje efekata sajta. Gugl je postao najveća baza namera korisnika.
Kompanija Linum Internet Solutions svoja rešenja implementira na najnovijim internet tehnologijama i nudi kompletno rešenje po ceni mesečnog održavanja. Prva je počela primene 3D postova u komercijalne svrhe. Kompanija je za www.naklik.rs dobitnik PCPress priznanja “Top 50” u kategoriji “najbolje onlajn stvari”.
Vest: NM

IKT infrastruktura zasnovana na 5. generaciji mobilnih mreža raspolaže izuzetnim potencijalom
U prezentaciji na skupu Jutarnje IT novosti, mr Dragorad Milovanović je potvrdio da nova IKT infrastruktura zasnovana na 5. generaciji mobilnih mreža raspolaže izuzetnim potencijalom zato što objedinjuje najbolje do sada razvijenu telekomunikacionu i računarsku tehnologiju. Pojedinačne nacije prepoznaju značaj 5. generacije standardnih specifikacija poboljšanih i novih usluga (mobilne široko-pojasne komunikacije eMBB >10Gb/s, masovne IoT konekcije mMTC ~1M/km2, pouzdane komunikacije brzog odziva uRLLC <10ms) za celokupni ekonomski razvoj i sigurnost. Međutim i izazovi su mnogobrojni, tako da razvoj nakon 2020. godine postaje značajno kompetitivniji. Teži se konsenzusu različitih učesnika, kao što su vendori, operatori, krajnji korisnici, interesne grupe i državna uprava. Paralelno sa specifikacijom 3GPP 5G NP standarda, pokrenute su promotivne kampanje i testiranje telekom opreme kako bi se osigurala implementacija kada 5G uređaji postanu široko dostupni i isplativi. Uočena je veća brzina (pre)komercijalne primene 5G mreža 2019-2020. godine u odnosu na prethodne generacije, kao i najave učešća visoko-tehnoloških kompanija u primenama 5G privatnih mreža industrijske automatizacije, inteligentnih saobraćajnih sistema i efikasne upotrebe infrastrukture pametnih gradova. Istaknuto je da saradnja stručnjaka iz akademske zajednice, industrije i regulative, postaje obaveza.
Vest: DM