Izveštaj sa skupa:
Jutjuberi su postali mega zvezde

Društvo za informatiku Srbije organizovalo je 15 aprila u Domu omladine Beograda tribinu “Jutjuberi su postali mega zvezde”

 

 

U svetu postoji nekoliko miliona a i u Srbiji ima desetina hiljada gejmera i jutjubera. To su mladi koji vole računarske igre, vrlo su vični korišćenju računara i interneta, preduzimljivi i ambiciozni u plasiranju svojih ideja preko interneta.

Poznati domaći jutjuberi su: Milan Inić, Marija Žeželj, Jana Dačević, Bogdan Ilić (“Baka prase”), Aleksa Stanković, Milica Pitić Kovanska i dr.

Oni vrlo vešto održavaju veze sa svojim vršnjacima govoreći im na jeziku i terminima koji su im bliski i imaju veliki broj pratilaca. Igrajući se i pravljenjem video klipova oni stvaraju svoj svet koji većina starijih ne razume. Nastaje sve veći jaz između starijih i mladih i taj fenomen treba proučavati.

Na tribini su o jutjuberima govorili:

  • prof. dr Dalibor Petrović,
  • Vukašin Stojkov,
  • Miomir Popeskov,
  • Dragutin Minić Karlo,
  • Katarina Đorđević
  • Aleksa Stanković.

 

 

Oni su ukazali da jutjuberi imaju specifična znanja i interesovanja, pokazuju smisao za preduzetništvo i osmišljavanje aktivnosti velikog broja mladih. Za neke jutjubere stečena iskustva su put do sopstvene kompanije, startapa i sl.

Neki jutjuberi, iako su pretežno još uvek deca imaju zavidne prihode pa čak pomažu roditelje, učestvuju u humanitarnim akcijama i sl.

Dragutin Minić Karlo je govorio aforizme o jutjuberima i između ostalog rekao “Deca su oduševljena jutjub programima, jer ih ne kvare vesti”.

Tribinu je vrlo inventivno vodila novinar Ivana Milenković.